HDMI-krångel

Vi får oerhört mycket frågor om vad och varför HDMI krånglar så mycket som det gör.

Ny info längst ner!


Vi skall försöka förklara lite av detta.

HDMI är en standard (enligt specifikationen) med klara direktiv för hur det skall vara uppbyggt, MEN det finns en väldigt stor andel av tillverkarna som inte följer specen (beroende på att de kan spara pengar på att inte göra det) eller för att de tycker att de själva kan bättre.


Här kommer några exempel:

I HDMI och DVI kan man föra över bildsignalerna som antingen digital RGB eller digital komponent. I datorer (DVI) är digital RGB absolut vanligast och i HDMI-specen står klart och tydligt att HDMI skall vara kompatibelt med DVI. Dock finns en koreansk tillverkare som i en hel serie tv-apparater skrivit i bruksanvisningen att dessa kan inte kopplas till en dator med DVI. Detta beroende på att de inte klarar digital RGB, bara digital komponent.

Det blir vanligare och vanligare att tv-apparater bara klarar av det som betecknas som standardiserade HD-upplösningar, d.v.s 720p, 1080i och 1080p över HDMI. Om du då har en apparat som vill använda en annan upplösning så funkar inte detta. Här har vi även ett problem med frekvensen. Bara för att en tv klarar 1080p över 50Hz så är det inte självklart att den klarar 24 eller 60.


Dock är den absolut vanligaste felkällan EDID, d.v.s. den handskakning som sker mellan apparaterna.

Alla apparater med HDMI "pratar" med varandra, de berättar för varandra vad de är för en apparat, vad de har för native upplösning, vad de klarar för färgspektra, vilka frekvenser de klarar, vilka upplösningar de klarar, om de har HDCP samt en massa annan information. Ibland är denna information rätt och slätt "taskigt" programmerad i apparaten och kommer fram felaktig/korrupt. Ibland blir den förvanskad av apparater på vägen, exempelvis en switch eller en receiver.

När EDID informationen inte kommer fram på rätt sätt eller om den är felprogrammerad så kan man få en massa olika fenomen. Ingen bild, störningar, bilden kommer och går, endast vissa apparater i ett system fungerar mm.mm. Dessa fel kan även uppstå i ett system även om inte just den apparaten uppvisar fel.

Alltså: om du har ett system bestående av tre till fyra apparater kopplade till en receiver eller en switch samt en splitter för att dela upp signalen till både projektor och tv (många switchar har splittern inbyggd) och dessa delar fungerar bra ihop så kan en tillkommande del ställa till det för hela systemet.. I vissa fall kan till och med en uppgradering av programvara i en apparat ställa till det. Vi har varit med om ett par fall där hela system har kraschat beroende på att man uppgraderat sin PS3. Detta beror så klart på att man försöker åtgärda buggar i PS3 med uppdateringarna, men de åtgärderna ställer till det för andra användare som då får problem.


Hur kan man undvika problem då?

Inte helt enkelt eftersom en del apparater är "problemfria" när man kopplar in dem, men får problem vid uppdateringar, men man kan ju fundera ut vad för förändringar man gjort i systemet när problemen uppstår (köpt något nytt?, nyligen uppgraderat?)

Man kan också försöka hålla sig till välkända märken på vissa produkter (även om det inte är någon garanti) och skall man koppla in switchar, splitters mm så skall man def. hålla sig till detta. Många av de "noname" produkter som säljs kommer från mindre nogräknade kineser som inte är medlemmar i HDMI organisationen, vilket innebär att de inte har tillgång till senaste specen samt att de inte på rätt sätt kan testa sina apparater.

Det finns några produkter som vi vet är riktigt struliga även om listan skulle kunna göras väldigt lång, men de "värsta" är: PS3 (har blivit bättre med tiden) och Humax HD-box för comhem. Till denna lista lägger vi idag SAGEM RT-90 för boxer, Vissa IP-tv boxar (bl.a. Telia) Viasat HD-PVR


Idag skulle vi vilja addera alla operatörs-knutna digitalboxar till denna lista.

Skall man bygga ett större system med dessa boxar så bör man vara beredd på att små extra ”mirakel-burkar” kan behövas för att få stabilitet i systemet.


Det har visat sig att alla "dedikerade" boxar, d.v.s. de som är speciellt framtagna för enskilda operatörer har ganska mycket problem, förmodligen beror detta på att de hos fabrikanten efterfrågar en "högspecad" box som ändå inte skall kosta något, med påföljd att fabrikanterna snålar med allt vid produktionen vilket gör att man får problem senare.

Ett ytterligare problem som börjar dyka upp nu är Laptops d.v.s. bärbara datorer med HDMI kontakter. Bara för att kontakten är likadan så skall man inte luras att tro att det är precis detsamma som på en hemelektronik-produkt med HDMI. För det första är grafikkorten oftast en vidareutveckling där man försöker anpassa tidigare teknik till ny, i alla fall i första generationen. Vidare är det styrt av drivrutiner i datorn som i en ren installation ofta fungerar som det skall, men som efter ett antal uppdateringar kan bete sig underligt.

Och som "lök på laxen" så har i princip alla grafikkort med HDMI inget stöd för det som kallas "hot swapping" d.v.s. att man kopplar bort bildskärmen "under gång". Man kan alltså för det mesta inte koppla bort kabeln och återansluta den utan att starta om datorn, samt att man oftast får svåra problem om man försöker switcha en dator-hdmi signal genom en switch eller en reciever. Den klarar helt enkelt inte att bli bortkopplad från bildvisaren.

Många av dessa problem kan man nu lösa ganska enkelt med en ny produkt från CYP/// som heter: XA-S11 som är en "simulator" enkelt uttryckt. Den kan programmeras med upp till tre fasta EDID som den sedan sänder ut. Man kan alltså lura källan att tro att bildvisaren fortfarande är ansluten. Man skulle kunna kalla den en "HDMI Detective" om man så vill.

För de andra problemen har vi en annan problemlösare som i grunden är en HDMI till HDMI scaler. Ursprungligen byggd för att skala om en upplösning/frekvens till en annan. Exempel: Du har en apparat som bara kan skicka 1024x768. Den skall in i en modern platt-tv som över HDMI bara stödjer standardiserade "video"-upplösningar: 576i, 720p, 1080i, 1080p. Denna kombination kommer inte att fungera, men med vår scaler så är det inga problem.

Denna produkt har visat sig vara en multifunktionell HDMI problemlösare som löser nästan alla de problem som beskrivs ovan, oavsett vad som är grunden till problemet. Den löser också problemet med PAL/NTSC för de som importerat tv-apparater från USA. (detta är egentligen inte ett PAL/NTSC problem, men den löser det hur som helst)


MEN VILKEN PRODUKT ÄR DET DÅ???? VISA MIG!

Produkten heter: 

SY-300H-4K22


HDMI är en djungel som är stor och snårig. Och majoriteten av problemen ligger i att många tillverkare slarvar eller gör medvetet avsteg från specen för HDMI när det gäller programmeringen av EDID och hanteringen av EDID (handskakningen) mellan produkter.

Ju ”säkrare” produkter man kan välja, desto billigare splitter kan man också välja, enkelt förklarat; skall du koppla en Panasonic (Panasonic är en ganska spec-trogen tillverkare) Blu-ray till 4 Panasonic tv-apparater kan du nog klara dig med det billigaste du kan hitta.

Några av de absolut värsta produkterna att koppla till en splitter eller ett ännu större system är digitalboxar, och i synnerhet digitalboxar som är dedikerade till en Operatör, t.ex. Telia, Viasat, Canal Digital eller Comhem.

Detta beror på att de oftast skall vara billiga att tillverka (ger lite tid och resurs till programmering) och att de dessutom slarvar med HDCP nycklar (HDCP är krypteringen som finns i HDMI). Det gör att dessa boxar oftast sätter sig på tvären när man försöker splitta till flera bildvisare.


Enkelt förklarat fungerar HDMI med HDCP så här:

Bildkällan skickar en handskakningsfråga genom kabeln. När den kommer till bildvisaren så svarar den med sin upplösning, vilket färgdjup, vilken sorts ljud den vill ha, om den är 3D, om den har HDCP och lite annat. När svaret kommer tillbaka så svarar källan antingen med att skicka en bild inställd på rätt sätt. Eller (om bildvisaren inte har HDCP) att den inte får skicka bild till den enheten. Kopplar man en splitter (eller en switch/receiver) mellan enheterna så vidarebefordrar den informationen. Det är här det kan bli korrupt om bildvisaren eller källan är dåligt programmerad. Och det är också här källan kan få nippran om den får svar från flera olika bildvisare (och eftersom HDCP kräver det så måste alla enheter handskaka).

CYP har hittat en briljant lösning på det problemet. De har byggt in HDCP kontrollen i sina splitters, det innebär att splittern pratar med alla bildvisare och kollar att de är OK att skicka en HDCP krypterad bild till, men till källan rapporterar den tillbaka att den är en ensam enhet. Då behöver inte källan tänka på annat än att anpassa bilden efter det.

Därför fungerar deras splitters ofta bättre än andra billigare KINA apparater.