Information om MUXAR

För Er som är lite mer tekniskt intresserade förklarar vi här vad en MUX är.

En MUX är förkortat av multiplex. ett kryptiskt ord som på svenska borde heta programpaketering.

När man sänder analog tv så använder man en kanalplats (frekvens) till att sända en tv-kanal. Exempelvis i Göteborg så sände man TV4 analogt på kanal 46 eller 671,25 MHz (bild) och 676,75 MHz (ljud).

Kanalerna kan inte ligga hur tätt som helst, detta innebär att på UHF-bandet så har man en kanalseparation på 8 MHz. det innebär att nästa kanal sänder på 679,25 MHz. (Uj vad tekniskt det blev)

När man sänder digitaltv använder man sig av komprimeringsteknik som heter MPEG2 eller MPEG4. Man trycker ihop all informationen (bild, ljud mm) och gör ett digitalt "paket" av det som man sedan sänder ut på endast en kanal, ex.vis 46. Detta är en MUX. I en mux kan man knö (götebosska) ihop ända upp till 8-9 olika tv-kanaler. Teoretiskt ännu fler, om man gör avkall på kvaliteten.

Detta innebär ju att det begränsade frekvensutrymmet man har att använda räcker till så otroligt mycket mer med denna teknik.

Idag sänder man med en ny teknik som heter DVB-T2 och mpeg4 vilket gör att man kan få plats med ännu fler kanaler i varje mux.

Eftersom radiokommunikation funkar så att ju högre frekvens man har desto fortare dämpas signalerna i luften, kablar och uttag så är de muxar som ligger på höga frekvenser svårare att ta emot än de som sänder på låga. Med riktigt långa kablar kan det då bli nödvändigt att använda en förstärkare med slope/tilt som innebär att man kan öka förstärkningen på höga frekvenser samtidigt som man minskar den på låga.