FYSIK

Vi börjar med FYSIK.

Ström är ström, det kan alla vara överens om, och om man skall skicka mycket ström behöver man en tjock sladd, det är också allmänt känt. Kablarna mellan bilbatteriet och startmotorn är jättetjocka, för det är mycket ström i dem.

Vad är då skillnaden på ström och spänning? För många helt självklart, men för andra inte.

Spänning är hur många volt man har, ström är hur många ampere man har. Och förhållandet dessa emellan är effekten (watt).

Enkelt förklarat:
Låg spänning och hög effekt = väldigt mycket ström, kräver en tjock kabel.
Hög spänning och hög effekt = inte alls lika mycket ström, klarar sig med en klenare kabel.

Exempel är alltid bra:
12 Volt 1 Ampere = 12 Watt (typiskt i bilar)
240 Volt 1 Ampere = 240 Watt (typiskt i vägguttaget hemma)
Omvänt då, en startmotor på en bil är normalt på 1,2-1,4 kW = 1200-1400 Watt. För att göra det enkelt säger vi att den är på 1200 Watt. 1200 Watt dividerat med 12 Volt blir 100 Ampere. 100 Ampere kräver en ”biffig” kabel. Hade spänningen varit 240 Volt: 1200 Watt dividerat med 240 blir 5 Ampere, funkar med en vanlig lampsladd i stort sett. 1200 Watt är en ganska vanlig effekt på en dammsugare hemma.
Med andra ord, låg spänning och hög ström kräver en kraftig kabel, detta är bland annat orsaken till att högtalarkablar till kraftiga högtalare bör vara grova.

Mer fysik!

En kabel/elektrisk ledare har en inneboende resistans (motstånd) och denna minskar med tjocklek på ledarna i kabeln och ökar med längden på kabeln, allt förutsatt att det är samma material.

På antennkablar omnämns detta alltid i dämpning i db/m. En riktigt seriös tillverkare av nätverkskablar anger också detta på samma sätt.

Det innebär att en lång kabel av samma grovlek har ett mycket större motstånd än en kort kabel.
Samtidigt innebär det att en grov kabel av samma längd har ett mycket lägre motstånd än en tunn kabel.

Jämför det med en vattenslang, en grov slang kan släppa igenom mer vatten på samma tid än en tunn.

En del hävdar att en kabels grovlek saknar betydelse bara för att elektronerna enbart rör sig i ytskiktet på ledaren men ytskiktet på en grov kabel är större än på en klen kabel, dessutom påverkar kabelns grovlek resistansen, alltså motståndet. Detta gör att en grov kabel alltid släpper fram signalerna bättre än en klen kabel. Dock innebär det INTE att man alltid måste välja en grov kabel.

Så här långt hoppas jag att vi kan vara överens om en sak, grovleken på ledaren/ledarna i kabeln har inverkan på kabelns funktion, allt beroende på hur lång kabeln är. Detta beror då framförallt på skillnaden i resistans (motstånd) mellan den klena och den grova kabeln.

Nästa sida.

Macab trippelskärmad antennkabel