IR-linkar

Linkar av alla de slag!

Link är egentligen ett samlingsnamn för en massa produkter. Man kan dela in dem i tre huvudgrupper: AV-linkar, linkar som sänder ljud och bild (Audio och Video), rena Ljudlinkar(audio) och IR-linkar.

Installationstips för dig som redan har en link, men inte får det att funka!

AV-linkar är hittills den mest efterfrågade och mest köpta typen av link. Den ansluts till en källa av något slag, ex.vis en digitalbox, DVD, video eller en dator. Den skickar sedan signalen från källan trådlöst till en mottagare ansluten till den tv där man vill titta. De flesta AV-linkar, och alla vi säljer klarar dessutom att skicka fjärrkontrollsignalen ?bakvägen? tillbaka till källan. På så sätt kan man byta kanal, starta, stoppa, pausa eller vad man vill, även om man sitter i ett annat rum och tittar.


Hur funkar det då?

Man ansluter linken med en scartkontakt till källan. Källan skickar via kabeln bild och ljud till linkens sändare, den gör om det till en radiosignal som skickas i luften till linkens mottagare, den gör om det igen till en bild och ljudsignal som via scart åker in i tv:n där du vill titta.


Hur är det med störningar då?

Alla linkar kan drabbas av störningar, nästan! Det finns numera störningsfria linkar. men det skiljer väldigt mycket mellan olika märken och modeller. Helt klart är det så att du lite grann får vad du betalar för. Ingen har helt kunnat bekräfta vad som gör skillnaden förutom styrka och räckvidd, som naturligtvis påverkar störningar, men det kan lite grann liknas vid skillnaden mellan analoga och digitala signaler.


Andra störningar då?

Mikrovågsugnar och bluetooth är givna saker som stör, ofta trådlösa nätverk också. Sällan eller aldrig går störningen andra vägen. D.v.s ditt trådlösa nätverk får inte problem med linken. Men är ditt trådlösa nätverk igång kan du mycket väl få dålig bild på tv:n. Värt att tänka på nu i dagens trådlös samhälle. Tänk också på att bara för att du själv inte har trådlöst nätverk så kanske grannen har det, och det kan räcka för att det skall uppstå störningar.


Det var ju enkelt, men hur fungerar det här med fjärren då?

Fjärrens IR-signal skickas till linkens mottagare, det är ju där du sitter. Mottagaren gör om fjärrens signaler till radiovågor som skickas till linkens sändare. Den gör i sin tur tillbaka det till en IR-signal, som den skickar till källan. Detta innebär att linkens sändare måste ??se?? källan, eftersom IR är ljus. För att inte behöva ha linken stående framför apparaten har många tillverkare löst detta med en liten sladd med ett eller flera ??IR-ögon?? som man kan sätta/lägga framför källan/källorna.


Bra!, men fungerar det till alla fjärrkontroller och källor då?

Svaret blir lite komplicerat beroende på nya frekvenser för fjärrkontroller.

Läs mer under sektionen IR-linkar.

OK, men vad finns det att välja på då?

Vi jobbar i dagsläget mest med linkar från Digiality och Marmitek. Detta beroende på att de är

väldigt duktiga på denna produktgrupp. Om man vill ha en helt vanlig AV-link så finns deras Marmitek Digital AV-link

detta är helt klart en av de absolut bästa linkarna på marknaden. Jag själv har föregångaren till denna link, och jag provade 9!? stycken olika fabrikat och typer innan jag bestämde mig för den. Den fungerar med en källa, och vi har en ??konverterings-sats?? du kan komplettera med för att den skall klara 3 olika källor. Dock måste du bestämma källa manuellt innan du går och lägger dig i sovrummet eller var du nu vill titta. Denna link är en traditionell link som klarar 38 kHz fjärrkontroller. Om igen, viktigt att poängtera att den sänder på 2,4GHZ.


Vi jobbar sedan en tid med Marmitek Gigaview 745, en helt ny link som är helt störningsfri och har i det närmaste en förlustfri överföring.

Om du har eller har tänkt att skaffa apparater som

arbetar på de nya fjärrfrekvenserna ca 56 kHz bör du välja AV-Link 22. ( Utgått )

Digiality AV-Link 22

eller komplettera med en Remote Control Extender RCE-290

En helt ny link från Digiality som klarar två olika källor, kan startas och stängas av från mottagande platsen och som dessutom har stöd för de nya fjärr-frekvenserna.


Trådlöst antennuttag?

Trådlöst antennuttag är en ganska missförstådd produkt. Men vi skall försöka reda ut begreppen.

Vad produkterna i denna grupp gör, är att den kan förflytta kanalerna som du har i väggen till en annan TV på en annan plats i huset som saknar antennuttag. Den kopplas enkelt från antennuttaget till en sändarenhet. På andra sidan sitter det en mottagarenhet som kopplas in på den TV:n som skall visa bilden. Med produkterna följer det en fjärrkontroll som används för att vid den mottagande platsen byta kanal på sändarens inbyggda tv-mottagare.

Allt detta gäller om du bor i ett kabeltvhus eller liknande. Enkel uttryckt: om du kan koppla in en TV utan mottagare och få bild så funkar den här produkten för dig.

Den förflyttar alltså inte själva antennsignalen. Den produkten finns inte. Den kodar av innehållet i signalen och skickar den, en kanal i taget till en annan plats.


Audio-linkar.

Audiolinkar är idag ingen stor produkt, men den växer hela tiden på grund av Spotify mm. Ett exempel är König VID-TRANS230KN Trådlös audio sändare USB som plockar ljudet från USB utgången. Det finns även fler produkter där du kan ta signalen direkt från ljudkortets utgångar. Se fler här.


IR-linkar.

IR-linkar är en produkt som växer sig allt starkare, detta mycket på grund av alla vägg-tv som säljs. För första gången finns en förutsättning att kunna göra tv-avdelningen i ett vardagsrum hyfsat snygg. Trodde man först i alla fall. När man valde den platta tv:n tänkte man: - Å vad skönt att hänga upp den på väggen och bli av med allt det där. Men man tänkte inte på alla de andra apparaterna som stod där under tv:n, och som måste stå där. Vad gör man då? Många ställer in de i ett diskret skåp, vilket är en jättebra idé, ända tills du vill börja använda fjärren. Har du glasdörrar på skåpet är det ju OK, men finessen var ju att man skulle slippa se alla de där lådorna. Och att alltid ha dörrarna på skåpet öppna gör ju att man lika gärna kunde struntat i skåpet.

Jag vill fjärrstyra med stängda dörrar på skåpet, skall det vara så svårt att fatta?

Inte alls! Då kan du välja på två saker!

Antingen kan du välja en ganska diskret lösning, en link som behöver se din fjärrkontroll. Ett öga som står utanför det stängda skåpet, sänder signalerna via radiovågor in till apparaterna i skåpet. Exempel: IR-200 (artikel har utgått), Digiality IR 200en prisvärd IR-link, som löser problemet. Den här linken klarar traditionella fjärrar på 38kHz.

Eller om du vill ha den optimala lösningen, den som inte syns alls. En Remote Control Extender RCE-290. Digiality Remote Control Extender En otäckt klurig liten pryl, som alla undrar hur, och om den fungerar. Det gör den. Det är ett batteri, ja just det, ett batteri. Detta batteri sätter du i din vanliga fjärrkontroll, istället för ett av de som du brukar ha. Och se´n då? Då blir din vanliga fjärrkontroll en fjärr som går igenom väggar och annat! Den skickar radiosignaler till mottagaren som sköter kanalbytet eller vad du nu vill göra på enheten.


??Hold your horses?? Det där får du förklara för mig!

En Ir-fjärr inehåller en liten ??kristall?? eller på fikonspråk en oscillator som genererar den rätta koden i form av en ??svängning??. Detta lilla batteri kan fånga upp denna svängning och göra om en till radiovågor som den sedan skickar till mottagaren som står inne i skåpet.


Batteriet är laddningsbart, och det levereras med två stycken, de laddas i mottagaren. De är i storlek 2/3 AAA, men adapter följer med för att ersätta både vanligt AAA(R03) och AA(R6), systemet är alltså mycket mångsidigt. Det finns extra batterier att köpa till, för att kunna använda i valfritt antal fjärrkontroller. Och om du har svårt att placera mottagare så att den ser källorna finns en lite IR-slinga med tre ögon att köpa till. Den här är omkopplingsbar mellan fjärrar för 38 och 56 kHz.


Nu har du snackat så mycket om 38 och 56 kHz, vad menas med det??????

I alla tider man haft IR på fjärrkontroller har man använt en frekvens på ca 38 kHz, det har varierat lite upp och ner. ??So far so good?? På grund av att det börjar bli ??fullt?? när det gäller ??fjärrkoder?? på 38 kHz har man börjat använda andra frekvenser. Dessa ligger på 56 kHz, och det är här det börjar bli lite problem. Det är väldigt få linkar som klarar av dessa frekvenser. Dessutom finns det tillverkare som har börjat använda ??krypterad?? överföring i IR-signalerna. Inte krypterad som att den är ??hemlig?? eller så, men det är också ett sätt att skapa nya koder utan att det blir störningar mellan olika apparater.


Hur skall jag veta om det funkar med mina grejer då?

Finns det någon lista på olika apparater och fjärrfrekvenser?

Ånej! Så enkelt skall det inte vara. Det finns i princip ingen tillverkare som talar om i några specar vad för frekvens deras IR jobbar på. Det är nog snarare så att de inte vet ett smack om det. Jag har ställt frågan till ett par tillverkare om specifika modeller, och de har bett att få återkomma, det var ett tag sedan nu, väntar med spänning på om jag ens får ett svar.

Vi testar detta ständigt själva och samlar dessutom på oss erfarenheter från er kunder huruvida det ena passar till andra. Det vi vet i dagsläget som rör sig runt 56 kHz är exempelvis Canal Digitals Kombobox, och en del bredbandsboxar. Vissa bredbandsboxar kör dessutom den ??krypterade?? överföring som nämnts tidigare. En enkel tumrege kan vara: Skall du styra en produkt från någon av de traditionella hemelektronik-leverantörerna? Då bör det vara 38 kHz och inga problem. Är det en ??ny?? leverantör inom hemelektronik, som kommit tack vare att datatekniken närmat sig vardagsrummet: bredbandsbox, media-boxar av olika slag mm.mm., så testa någon av modellerna som löser 30-60khz eller gärna upp till 100khz. Alternativt maila oss frågan, så skall vi försöka ta reda på om just din apparat fungerar.


Nu så finns det numera IR-benders som fixar ända upp till 100khz från Marmitek och Xantech. Allting ligger i shopen. Vi har dessutom en produkt från Redeye där du kan styra allting med din Android telefon eller Iphone. 


Hoppas att du har blivit hjälpt av det här.

Har du några synpunkter eller frågor, maila på [email protected]


Installationstips!

Jag har köpt en link, men jag får det inte att funka!

Vad gör jag för fel?

Det första man gör när man köpt en link är att man kopplar in sändaren där den skall vara, sedan springer man iväg till sovrummet i andra ändan av huset eller lägenheten och kopplar in mottagaren. Startar upp systemet och ??Voila?? Nä det blev ingen bild. Man springer från ena stället till det andra och tittar och funderar och blir snart galen, känns det igen? Jag har också gjort det.

Nu skall vi istället gå lite mer metodiskt tillväga.

Ställ dig vid tv:n där källan finns. Är det en digitalbox? Bra, starta den då, starta tv:n och kolla så att du har bild på tv:n från digitalboxen. Är det gjort? Bra! Då tar du bort scartkabeln mellan boxen och tv:n! ? men den behöver jag ju. Den kommer tillbaka! Ta bort den bara! Sätt sändarens scartkontakt i boxen, och mottagarens i tv:n. Starta dina linkar! Har du bild på din vanliga tv? Nej! (felsökning en liten bit ner, avsnittet om huvud-tv.) JA!!!!!!!!!!! Bra, då kan du flytta mottagarlinken till det rum du skall ha den, koppla in den på tv:n och starta tv:n. Glöm inte att välja AV-källa på tv:n, hur man gör beror på tv-fabrikat. Många tv-apparater har en knapp det står ??AV?? på, andra står det Video på, ibland kan det stå EXT, eller helt enkelt en liten symbol av en tv-ruta med en pil som går in i rutan. Ofta finns flera lägen på denna knapp, så man kan behöva trycka ett par gånger. Får du bild? JA!, då är allt klart, nu kan du behöva finjustera lite med placeringen av linkarna och eventuella IR-ögon. Titta och njut.


Nej jag fick ingen bild ens på min huvud-tv!

Kolla alla sladdar, både strömsladdar och scartkablar. Kolla att indikeringslamporna på linkarna lyser, kolla att linkarnas kanal-switchar står på samma läge/kanal. Fortfarande ingen bild? Gå över till grannen och prova från början där. Fortfarande ingen bild? Då är det förmodligen fel på linken. Kontakta oss eller stället där du köpt den. Har du bild hos grannen vet du att linken funkar, fortsätt prova med andra källor, ta eventuellt en källa med dig till rummet där du vill ha mottagaren och prova på den tv:n. Glöm inte att först koppla in källan med en vanlig scartkabel, så att du vet säkert att du har förbindelse/bild mellan källan och tv:n.


Jag hade bild på huvudtv:n men fick ingen bild på extra tv:n.

Kolla kablar på extratv:n och mottagaren. Kolla att indikeringslampan på mottagaren lyser. Stämmer allt detta har du troligtvis inte fått rätt AV-kanal på tv:n. Prova igen att gå igenom de olika. Fortfarande ingen bild? Hämta en källa och din sändarlink, koppla först in källan med scartkabel till tv:n och kolla så att du har bild. Prova sedan källan med sändaren vid extra-tv:n. Om du får bild då har du för dålig mottagning mellan de olika apparaterna, eller för tjocka/svårgenomträngliga väggar. Använd en källa du kan koppla in var du vill för att prova, exempelvis en DVD. Ställ dig på halva vägen och starta DVD:n och linken och testa hur långt bort från den mottagande tv:n det fungerar. Är nästan framme där det slutar att fungera kan du försöka trimma placeringen av båda linkarna. Är det långt avstånd? Dra en sladd och sluta tänk trådlöst!

Vet att det inte är något roligt besked, men den bittra sanningen.

Hoppas det gav något.