Matrix Switchers

För att förklara vad de här produkterna gör får vi börja med att förklara vad en Matrix Switch eller en matrisväxel är för något.

Det som kännetecknar en matrisväxel är att den har minst två ingångar och minst två utgångar och man kan välja att skicka vilken insignal som helst till vilken utgång som helst, man kan dessutom skicka samma in-signal till alla utgångar om man skulle vilja det.


Allt detta är oavsett storleken på matrisen, den kan alltså ha 2 insignaler till 2 bildvisare, men den kan även ha 32/64 källor/insignaler till 32/64 olika bildvisare med full flexibilitet mellan alla.


Vad använder man då en matrisväxel till?


Idag används matrisväxlar för HDMI med HDBaseT™ på utgångs-sidan både i kommersiella installationer, exempelvis restauranger, hotell, sportbarer såväl som i hemmiljö.


I till exempel en sportbar är syftet att kunna ha exempelvis 8 olika signaler/bilder från 8 olika digitalboxar som man kan välja att sprida till 8 olika zoner eller bildvisare i restaurangen beroende på hur stor restaurangen är.


I hemmiljö är det självklart, man samlar all sin elektronik; digitalboxar, bluray, apple-tv, mediaspelare mm på en plats centralt och distribuerar endast själva signalen ut till de platser man vill titta.


Fördelen är att man slipper en massa extra elektronik vid varje tv, detta ger en snyggare och mer minimalistisk installation som tilltalar de flesta. En vägg-tv skall ju vara just en tv på väggen, helst utan en massa prylar på en bänk nedanför och en massa sladdar kors och tvärs. Planerar man för detta vid renovering eller nybyggnation kan man ha både strömförsörjning och mottagaren för HDMI-signalen via HDBaseT™ gömt bakom tv:n.


De matrisväxlar som vi har med HDBaseT™ finns i två utföranden:


"Full HDBaseT™" Vilket innebär 5Play, alltså HDMI, IR, RS232, ström till mottagaren och 100Mbit LAN i upp till 100m.


"HDBaseT™ Lite" Vilket i dagsläget innebär 4Play, alltså: HDMI, IR, RS232 och ström till mottagaren i upp till 60m.