HD-upplösning i analog signal

Vi får mycket frågor om det går att skicka HD upplöst material över analoga kablar, ex. vis komponent eller VGA. En hel del Bluray-spelare påstås klara detta.

Och detta är en svår fråga eftersom det är både sant och falskt på samma gång.

I AASC (advanced access content system) specen står följande om HD mm: Läs, om man orkar läsa.

I systemet för innehålls-skydd som ligger i HDCP, finns ett antal flaggor som kan/får (skall) implementeras på HD-material, både BluRay och broadcast.

Tre av flaggorna:

ICT

Image constraint token

En automatisk nedskalning av materialet över komponent till max 960X540


DOT

Digital only token

En avstängning av analoga utgångar helt.


NRF

No record flag

En funktion som gör att du inte kan/får spela in vissa program, inte ens på den inbyggda hårddisken.

ICT är den mest omdiskuterade och den skulle ha implementerats för länge sedan, men det har blivit förhalat.

Under en kort period fick man bygga maskiner utan detta (tror att det bara var på broadcastsidan, d.v.s digitalboxar, men osäker), men nu finns det i maskinerna men det är inte aktivt i allt material ännu. (nästan inget faktiskt) Aviserat startdatum för BR är 2010 eller 2012, på broadcast verkar det vara ännu mer oklart.

Problemen kommer när man börjar lägga in det (för alla maskiner som säljs nu och ett bra tag tillbaka har det inbyggt) Då kommer du antingen (ICT) att få leva med låg upplösning, eller (DOT) ingen bild alls. Något man nog bör tänka på när man bygger ett system för distribution i ett hem.

Inte roligt att göra en ”enklare” lösning idag och inse två år att alla nya BR-filmer bara går i 540, eller att tv:n 20 meter bort med komponent inte kan visa HD från Canal Digital längre………