RGB är en ren signal bestående av färgerna Rött, Grönt och Blått separerade.
Detta är ett överförings-sätt som i hemelektronik sammanhang är väldigt missförstått och missuppfattat. När det gäller normal hemelektronik finns det bara ett sätt att överföra en RGB-signal, och det är igenom en SCART-kabel. Det krävs givetvis också att apparaten som skickar ut signalen kan skicka ut RGB och att tv:n kan ta emot det. Moderna bättre DVD-spelare kan detta, och i stort sett alla moderna tv-apparater klarar att ta emot det. MEN! Du måste aktivt tala om för apparaterna att de skall göra det. I menyerna på din DVD måste du ställa in att den skall skicka RGB genom scarten. Ofta måste du också tala om för TV:n att den skall ta emot en RGB-signal.
Men tänker många, jag har ju en Röd, en Grön och en Blå kontakt bak på både min DVD och min TV. Är inte detta RGB?
Nej, det är det inte!
Det är något som heter komponentvideo. Behandlas på en separat sida.
Nu skall vi krångla till det lite mera. Ren RGB signal, nu snackar vi proffs-maskiner har funnits i tre versioner:
RGB, tre kablar, oftast synksignalen i Grön signal, enstaka fall med synken buren i varje färg.
RGBS, fyra kablar, de tre färgerna och synken i en separat kabel (både horisontell och vertikal synk)
RGBHV, fem kablar, de tre färgerna och horisontell och vertikal synk separerade.
Vanligaste kontakten vid anslutning av separata kablar för RGB är en sorts bajonettfattning som kallas BNC, något som är oerhört sällsynt på hemelektronik.
Nedan finns bildexxempel på en apparat med anslutningar för 5-kanals RGB. Och en bild med kablar för både 3, 4 och 5-kanals RGB
Ni som har kommit så här långt förstår varför jag skulle vilja skälla ut den person som bestämde sig för att göra kontakterna till Komponentvideo just RÖDA, GRÖNA och BLÅ.
Dock finns det några få dvd-spelare på marknaden som faktiskt kan överföra komponentsignalen via scartkabeln. Detta är inte på något sätt standard, och kan bara användas om det står uttryckligen i din bruksanvisning att det går.