HDMI, HDCP och DVB-T / DVB-C

HDMI, HDCP och DVB-T / DVB-C modulatorer


Detta är klippt direkt från hemsidan som tillhör DCP, Digital Content Protection LLC, organisationen som ligger bakom HDCP-skyddet!

DCP

Digital Content Protection LLC, Is downconverting an HDCP-encrypted signal actually allowed?

Här framgår tydligt att ett material som är hdcp-krypterat MÅSTE behålla krypteringen hela vägen fram till displayen!

Under en period har det varit oerhört populärt att installera modulatorer som gör om HDMI till DVB-T eller DVB-C på olika ställen.

Det har förekommit i:

Privata hem (man vill ha en eller flera specifika kanaler ut i ett befintligt antenn-nät med bra kvalitet).

Sportbarer, man vill på ett enkelt och relativt billigt sätt sprida många olika kanaler till en massa olika tv-apparater.

Butiker, samma orsak som sportbarerna.

Möbelvaruhus som också säljer tv-apparater.

Sjukhus, skolor mm.


Anledningen är följande:

I HDMI finns ett kopieringsskydd/kryptering som heter HDCP. Detta administreras av Digital Content Protection LLC.

Enligt deras regler för krypterat material (typiskt allt material som säljs av någon, filmbolag, programbolag, tv-bolag mm. Alltså allt material som du inte skapat själv med en kamera eller en digital signage-player eller skrivbordet med vanliga program på en dator) så får det materialet INTE distribueras på något sätt till en apparat som inte tar emot det krypterat.

Om materialet "avkodas" från HDMI och görs om till en DVB-T-signal som kan tas emot med vilken tv som helst i ett antenn-nät så har man klart och tydligt brutit mot detta.

Det finns fortfarande modulatorer att köpa som i dagsläget fungerar, även för krypterat material, men det är högst osäkert att installera dessa om något av materialet uppfyller det som skrivs ovan.

Om du skall distribuera egenproducerat material, alltså något du har filmat själv, digital-signage budskap eller rena datorprogram (inget streamat material i datorn) så går det bra att använda dem, men inte annars.

HDCP är ett mycket intelligent system som baseras på en individuell nyckel i varje apparatmodell. (egentligen tillverkare, men det finns varianter) Denna nyckel kan hamna på en "blacklist" som gör att den slutar att fungera när du kopplar till en apparat som innehåller den nya "blacklisten". Teoretiskt kan alltså en modulator kopplad till en Blu-Ray fortsätta att fungera så länge man inte uppdaterar mjukvaran i Blu-Rayen. MEN, om du uppdaterar mjukvaran i Blu-Rayen så slutar det att funka.

Om din källa då är en burk som är ständigt uppkopplad antingen via internet eller via kabel, parabol eller marknät, exempelvis en digitalbox så kan din programleverantör tvinga på en uppdatering som innehåller den nya blacklisten. Det innebär också att bilden i ditt system försvinner.

Detta påverkar givetvis också produkter som på annat sätt gör om HDMI till andra otillåtna format; Komponent, komposit mm.