Dante AV över IP

Vad är Dante?

Dante är inte en produkt, en tillverkare eller ett märke. Dante är ett ekosystem för att transportera ljud och (numera) bild i ett vanligt IP-nätverk. Normalt används Dante i mycket stora ljudinstallationer just för att det kan hantera så många olika lösningar och produkter. Exempelvis en stor mässbyggnad med scener, mötesrum, lobby mm. Alla dessa delar kan knytas ihop i ett nätverk med Dante-produkter.

Med Dante kan man bygga en scen med all utrustning på scenen ihopkopplad med ljudteknikerns mixer 50m bakom scenen och publiken och styra allt. Allt som behövs för kommunikationen mellan mixern och scenen är en enda helt vanlig nätverkskabel. I en normal sådan uppsättning är det ett par kilometer vanlig ljudkabel involverad.

Dante kommer från ett Australiensiskt företag som heter Audinate. Man skulle kunna säga att de inte tillverkar  några produkter, men de har faktiskt några få egna numera. Men i huvudsak tillverkar de hårdvaru och mjukvarulösningar till andra tillverkare som de sedan bygger in i de produkter de vill förse med Dante-stöd.

När en produkt utrustas med en Dante-krets blir den en del av detta ekosystem. Den kan omedelbart hittas av andra Dante-produkter i nätverket. All konfiguration av systemet sker från en dator i ett mycket överskådligt och lättarbetat (om man vet vad man gör) program som dessutom är helt gratis, det heter Dante Controller.

Ett Dante-system kan rymma upp till 512 ljudkanaler i ett och samma nätverk.

Dante har lyckats att på finurliga sätt att överbrygga de hinder man normalt har med AV över IP som gör att alla prylar normalt måste finnas i samma nätverk (och helst samma SUB-nät). Med Dante och GPS-clocking har de till och med lyckats att sända konserter i USA med artister utspridda på flera olika platser i USA med över 90 mil emellan.

CYP/// har precis lanserat sina två första produkter med Dante

CYP/// Audio över nätverk, mottagare med Dante, 4 kanaler

CYP/// Audio över nätverk, sändare med Dante, 4 kanaler

Vi kommer sakta med säkert börja plocka fram andra Dante-produkter. Detta är dock ett stort arbete för att finna ut vilka vi känner passar oss då vi inte kan ha allt. Men vi har (som vanligt) börjat med att förkovra oss och
Göran är numera "Dante Certified Level 3" (2nd edition) , en kunskapsnivå/certifiering som är den högsta Audinate erbjuder utbildningar till.