Avarter inom videokommunikation

Vi får mycket frågor om att koppla hit och dit.

Och de flesta får ingen reda på saker och ting, dessutom har de kanske vänner och bekanta som ahr lyckats med något.

Därför tänkte vi berätta lite om vad det som gör att det blivit så krångligt.

Det finns ju ett antal standarder, och om de hade följts slaviskt hade allt varit gott och väl, men det finns ju allatid de som skall göra tvärt emot.

Vi börjar med

SCART

En standard som från början bara innehåller vanliga standardsignaler som vilken tv som helst kan klara av att ta emot.

För ett antal år sedan började en tillverkare som heter KISS (tror att det var de i alla fall) att skicka en komponent-video (YPbPr) på RGB-stiften i SCARTEN. En variant som följts av många andra tillverkare.

Detta har lett till att många människor tror att SCART och komponent alltid är kompatibelt med varandra. Det är det alltså inte! Du måste kolla i din bruksanvisning om det är det.

Detta fenomen förekommer mig veterligen inte på några ingångar, utan bara på utgångar. Alltså inga TV som kan ta emot komponent på SCARTEN, dock ett undantag: vissa modeller från LOEWE. De apparater du hittar detta på är exempelvis: Vissa Digitalboxar från bl.a: Topfield, DILOG, Emitor (Smartbox T20), Sagem. DVD-spelare från KISS mm. Alltså, läs bruksanvisningen för att få reda på om det går.

Har du bara SCART RGB och vill koppla till komponent kan du använda den här lilla prylen: CYP-CSY-2100

VGA

VGA har blivit utsatt för diverse avarter. Den vanligaste är att man kör komponentvideo över VGA. Detta är inte på något sätt standard. Vissa grafikkort på datorer kan lämna komponent ut på VGA-kontakten, andra inte. Vidare finns det ett antal produkter, mest projjar men även TV-apparater som kan acceptera komponent in via VGA-kontakten. Men inte heller detta är standard.

Återigen! Läs din bruksanvisning, eller sök på nätet om din modell. Där finns svaren. Många frågar: Kan inte Ni göra en lista. Tyvärr, då hade vi inte haft annat att göra än att arbeta på den listan, och det ger tyvärr inte mat på bordet. :-)

DVI

DVI är nog den värsta kontakten att hålla koll på. Hur kan någon komma på något så dumt som att blanda analoga och digitala signaler som inte är på något sätt kompatibla med varandra i samma kontakt?!?!?!


UNDER KONSTRUKTION