HDCP, ja eller nej?

Vi har det senaste fått ett antal frågor om det finns (Om vi kan fixa) boxar, konverters, switchar, splittar mm som tar bort HDCP-skyddet.

Tänkte förklara lite här!

HDCP systemet är ett synnerligen intelligent system. Det bygger på flera olika delar. Vi börjar med AKE

Cryptographic Authentication and Key Exchange.

När man ansöker om att bli en HDCP auktoriserad tillverkare får man efter att ha betalat den skyhöga avgiften ett antal unika "nycklar", förutsatt att apparaten man tillverkat möter de höga krav som finns.

När man sedan anväder produkterna "pratar" de med varandra för att kolla att dessa nycklar stämmer. Först initialt, och sedan löpande med ett par sekunders mellanrum. 

Så långt allt väl. Att någon skulle knäcka dessa nycklar är ganska otänkbart då de är väldigt hårt krypterade, däremot kan ju nycklar komma "på driven". Och då kan de nycklarna användas till att tillverka apparater som tar bort skyddet, inga större problem. Men det är nu smartheten hos kostruktörerna kommer in i bilden.

Det finns något som heter: “device renewability”, och: "key-revocation lists". Enkelt översatt, nyckel-återtagnings listor. En finurlig och på sätt och vis grym funktion, men man skall inte glömma bort att ett i det närmaste totalt säkert system var kraven från bl.a filmbolagen för att man skulle tillåta öppen distribution av HDTV-signaler. Annars hade nog högupplösning och stora bilder med bra kvalitet fortfarande bara funnits på bio.

Vad gör dessa listor då? Det är en speciell funktion i HDCP-kommunikationen som gör att listor över nycklar som skall återtas hela tiden sänds i systemet. Så om en nyckel kommit på driven och används till att bygga en sådan här manick så kommer den att återtagas, det innebär kort och gott att den dyra manick du köpte för att ta bort skyddet slutar att fungera. Min tro är dessutom att den ÅF du köpt den av inte tar något ansvar i ett sådant här fall. Du har förlorat dina pengar. Punkt slut.

Dessa listor distribueras i öppna luften om vi snackar sändningar, alltså satellit idag, och den finns inlagd på de DVD som säljs med högupplöst innehåll. Detta innebär att du kanske redan har ett par skivor som funkar, de kommer att funka så länge du inte slänger i en skiva med en nyare lista, de kanske fortsätter att funka också men när en ny skiva med en ny lista släpps så kommer i alla fall inte de att fungera.

Frågan är vad som händer när nycklarna från en stor känd leverantör kommer på driven, låt oss säga att alla plasmor från ex.vis Pioneer, Panasonic, Samsung eller Philips skulle sluta fungera. En otäck tanke. Inget vet riktigt i dagsläget. Hoppas vi slipper uppleva det. Helt klart är i alla fall att det åligger tillverkaren att skydda sina nycklar. Vem vet, ett sådant scenario kanske skulle tvinga en tillverkare att återta och bygga om alla sålda apparater.


Säljer vi dem?

BÅDE JA OCH NEJ!


Sök på VISION så hittar du ett par produkter som löser problemet.

Vårt råd och våra rekommendationer


Har du produkter som inte är HDCP-kompatibla? Köp nytt eller kör analog överföring.

//Göran