Vad är HDMI 1.3

Det pratas just nu en massa om HDMI 1.3. Vad är det egentligen? Och varför har det kommit till?

Man kan väl börja med att säga att största orsaken till att utveckla en version till av HDMI är att visa att de tillverkare som ligger bakom och stödjer HDMI har bestämt sig för att ligga i framkant och hålla interfacet modernt och välutvecklat.

Väldigt många "förståsigpåare" i branschen hävdar bestämt att HDMI 1.3 är "en lösning på ett problem som ingen har."


Vad är det som är nytt i HDMI 1.3 då?

För det första, hastigheten. "gamla" 1.2 hade en överföringshastighet på max 4.95 Gbps, man jobbade då på en frekvens på 165Mhz och nu har man tagit det till 340Mhz vilket ger en maximal överföringshastighet på 10.2 Gbps. Dock kommer övergången att ske gradvis där man initialt tar sig till 6.75 Gbps.

Här är det också viktigt att hålla tungan rätt i mun när man jämför olika saker, för man pratar hela tiden om olika värden.

Man pratar om den totala överföringshastigheten och man pratar om "channel transfer rate" vilket är hastigheten för varje enskild kanal, vilket i HDMI 1.2 var 1.65 Gbps och i HDMI 1.3 är det 2.25 Gbps.


Vad är det mer då?

Deep color: HDMI 1.3 stödjer färgdjup på 10, 12 eller 16 bitar/pixel i RGB eller YCbCr (digital komponent). Tidigare var detta max 8 bitar/pixel. I många sammanhang pratar man inte om färger per pixel, utan anger bara 30-bit, 36-bit, and 48-bit. Detta är alltså samma sak!

Det finns även ett stöd för högre upplösningar än 1080p även om det inte finns några bildvisare för det ännu. Vad man når nu är för tv: 2560x1440 alltså max 1440p. För PC: 2560x1600.

Broader color space: Man adderar stöd för: “x.v.Color™” som är ett något mer lättförståeligt namn på en ny färgstandard som egentligen heter: IEC 61966-2-4 xvYCC color standard. En ny standard som skall ge möjlighet att visa lika många färger som det mäsnkliga ögat kan uppfatta. Alltså slutet på den gamla klyschan: miljoner färger. Nu blir det i princip obegränsat.

Man lanserar även en ny kontakt, en mindre HDMI-anslutning för att göra det enklare att använda HDMI på små bärbara apparater, en välkommen nyhet.

Lip Sync = Läpp synkronisering. Många är vi som märkt att ljudet och bilden inte alltid har matchat varandra till 100%. I HDMI 1.3 har man lagt in en funktion som fixar till detta. Detta är ju en funktion som typiskt implementeras i källan.

New HD losless digital audio formats: Alltså stöd för nya digitala ljudformat. Man har byggt in stöd för: Dolby TrueHD and DTS-HD Master Audio™.


Behöver man detta då?

Nja svarar jag på det. Det finns fortfarande försvinnade litet antal produkter som stödjer dessa funktioner. Vad som är ännu värre är att branschen vill så gärna visa hur duktiga de är, så flera tillverkare har kastat sig ut och säger att deras produkter har HDMI 1.3. Men då skall man läsa ordentligt. För en hel del anger på följande sätt: HDMI 1.3 (without deep color) eller kanske HDMI 1.3 (but only 1.65Gbps) eller vad sägs om: HDMI 1.3 (without lip sync).

Detta kan väl sammanfattas i en sak, branschen och produkterna är kanske inte riktigt redo för HDMI 1.3 ännu.

Men det är klart, vill man ligga i framkant och investera för framtiden så skall man naturligtvis välja 1.3.


Kom dock ihåg en sak, HDMI 1.3 är fullt bakåtkompatibelt med alla tidigare HDMI versioner!


//Göran