HDMI / AV över IP

Bild och ljud över IP är en ganska ny teknik som kommer starkt. Fördelarna med att skicka bild och ljudsignaler över IP är många. Eftersom det på många (alla) företag finns ett fungerande snabbt nätverk så kan man använda det så länge inte installationerna blir för stora.


Men man kan också bygga ett dedikerat nätverk enbart för bild och ljud, och med rätt produkter kan man konfigurera detta nästan hur man vill. Man kan bygga Matrix Switchar för HDMI och annan AV med upp till 150 sändande enheter och i princip obegränsat antal bildvisare/mottagare i systemet. 

Vi jobbar idag med tre olika tekniker/märken när det gäller AV över IP. Vart och ett har sina egna specialegenskaper som gör att de passar för olika applikationer.

Att bygga ett HDMI över IP system blir oftast billigare än andra lösningar, exemplevis HDBaseT. Men man skall ha i minnet att överföring med HDBaseT över vanlig nätverkskabel som är en P2P-lösning, alltså Point-To-Point sker med helt okomprimerade signaler i full kvalitet medan all IP-transport innebär en komprimering av signalerna. Så är bildkvalitet det viktigaste i installationen så skall du ta dig en titt på HDBaseT snarare än över IP.

HDMI över IP, AV över IP, Ljud & Bild över IP lämpar sig för följande scenarier:

  • Sportbarer / Restauranger där man vill visa bild och spela ljud från olika källor på olika skärmar/projektorer och högtalare i lokalen. Upp till 16 skärmar och obegränsat med bildvisare kan byggas med ett vanligt Gigabit-nätverk vilket gör att man får en väldigt enkel kabeldragning.

  • Företag som vill ha skärmar uppmonterade på olika platser i sina lokaler och kunna bestämma vad som skall visas var.

  • Kyrkor som vill modernisera sitt budskap och visa bild och spela ljud på olika ställen i sina lokaler.

  • Köpcentra som vill ha informationsskärmar utplacerade och visa olika typer av budskap med eller utan ljud

  • Försäljningshallar, exempelvis bilförsäljningsföretag som vill ha olika budskap på olika platser

  • Andra typer av så kallade Digital Signage-lösningarDet mest mångsidiga systemet idag kommer från Muxlab som har lösningar för: Bild, både HDMI och SDI till samma typ av mottagare (med vårt utbud av scalers och konverters kan vi dessutom ta vilka signaler som helst in i systemet. utöver det kan man blanda in både ljudkällor och ljudspelare/förstärkare/högtalare var man vill i systemet. Och utöver det kan man addera videoväggar i systemet och låta de skärmarna jobba som videoväggar eller som enskilda skärmar.

JustAddPower eller JAP som vi också kallar dem har det mest sofistikerade systemet med otroligt många variabler och möjligheter.

Utöver det finns ett system från Macab som heter Catline, det är ett lite mindre intelligent system som inte lämpar sig för stora lösningar. det är dessutom ett väldigt prisvärt system för små lösningar.

Eftersom dessa system inte på något sätt är kompatibla med varandra så kommer vi också att dela upp dem utifrån märke snarare än funktion.

När det gäller ALLA typer av större lösningar för AV över IP så kräver de rätt mycket planerande och räknande beroende på vad man vill göra.

Istället för att sitta och grotta ner dig i vilka burkar som finns och vad de kan göra så slå oss en signal och prata med Göran på 0300-660095 eller droppa ett mail till [email protected] och berätta kort vad du vill göra så återkopplar vi.

Vi kan de här systemen på våra tio fingrar och kan snabbt bena ut vilket märke och vilka produkter du behöver för att åstadkomma vad du vill.