Scalers

En scaler är en liten burk som har förmåga att via avancerade elektroniska kretsar förändra upplösningen och ibland även frekvensen i en bildsignal, ibland innehåller den också en signalomvandlare som kan ta en typ av signal och göra om den till en annan typ av signal.

Vad använder man en scaler till då?


De scalers du hittar just här är HDMI in och HDMI ut. Många tror att man aldrig behöver det, men i vissa fall är det ett måste.


Exempel: Ett multiorum-system med en Matrisväxel som hjärta, alla källor klarar av att skicka 1080p som signal. I ett rum sitter en gammal tv som inte klarar mer än 720p. Då har man två saker att välja på:


Antingen så sänker man upplösningen i hela systemet för alla apparater till 720p, ett dåligt alternativ då man vill ha så hög upplösning som möjligt, eller så sätter man en lokal scaler på den tv som inte klarar 1080p och skalar ner den till 720p.


Andra typer av scalers klarar också det som kallas "frame rate conversion" vilket på ren svenska blir: Frekvensomvandling.


CYP SY-300H-4K22 löser detta, det innebär att om du har släpat en tv från USA eller fjärran östern som bara klarar 60Hz till Sverige så kan du använda den till att göra om våra 50Hz prylar till 60Hz. Förslagsvis monterar man den i kombination med en HDMI-Switch så kan du koppla in flera saker.