Omvandlare för flerkanals nedmixning av ljud

Om man vill ta ljud ut ur en tv för att skicka det till en förstärkare med endast 2-kanals stereo så finns det lite att ta hänsyn till.


De flesta TV lämnar en optisk signal ut så man behöver en omvandlare från optiskt till analogt. Sådana finns det massor. Tänk på:

Köper du något billigt Kina-skräp så kommer det att låta som ett vattenfall eller ett nätbrum när det inträder tysta partier i filmen eller serien, i alla fall för det mesta.

Men en annan viktig sak att tänka på dessutom är vad för format tv:n lämnar ut. De allra flesta tv släpper ut "det bästa" som finns tillgängligt, alltså flerkanalsljud 5.1 i Dolby eller DTS om det finns.

De allra flesta vanliga billiga omvandlare kan inte hantera dessa signaler, det blir bara tyst. Då kan man ofta gå in i menyn på tv:n och ställa om detta till stereo. Bra, nu var det klart.....

Men byter man kanal så försvinner den inställningen och ljudet är borta igen när man kommer till ett program med flerkanal.


Lösningen heter: Downmixing!

En omvandlare som kan identifiera vad för typ av flerkanalsljud det är och göra om det till stereo.

Dessa omvandlare är betydligt dyrare än de vanliga, och detta beror uteslutande på att det måste sitta ett litet chip i dem för att hantera denna omvandling, och dessa kan man bara köpa av, just det; DOLBY...


Eller DTS om det gäller det. Och licenskostnaderna för dessa är dyra.

Vi har ett antal omvandlare för att göra alla dessa omvandlingar och för din enkelhet har vi samlat dem på ett ställe.