Allt du behöver veta om satellit

Tråkigt mycket text? Läs det ändå om du är intresserad av parabol!!!

När du läst klart kommer du att säga: AHAAAAA, är det så det funkar!

Satellit, parabol, quad-lnb, quad-huvud, quattro-lnb, quattro-huvud, twin-lnb, twin-huvud, dual-lnb, dual-huvud, diSEqC, multiswitch, dubbla, kablar, PVR, DVR, Canal digital, Viasat, visst är det krångligt!

Är det rörigt tycker du? Det tycker vi med, därför har vi bestämt oss för att reda ut begreppen på vanlig svenska som vi brukar göra så att alla förstår.

Frågan är vad vi skall börja? Vi börjar ute i rymden. Där hänger en massa satelliter som uppenbarligen snurrar i samma hastighet som jorden. På dessa satelliter sitter transpondrar = sändare som sänder ut signaler som vi kan ta emot med våra mottagare. Och för många användare räcker det, har man bara fått riktat in sin parabol och sökt upp kanalerna och fått bild så är man nöjd.

Denna information riktar sig till dem som helt enkelt är vetgiriga eller vill kunna titta på sin satellit-tv i fler än ett rum.

Många tror att man med parabol kan göra precis som med vanlig markantenn, bara splitta upp signalen till flera uttag. DET GÅR INTE! Med undantag för en lösning som Viasat har på en del av sina enklare boxar som kallas för SAT-CR, finns numera även på Canal Digital.

Vill du veta mer om Sat-CR kan du läsa det här: SAT-CR

Vi får återgå till vad som händer uppe i rymden. Varje sändare har fyra variabler: Lågband/ högband, vertikal/horisontell polarisation. Och i transpondern ligger olika kanaler beroende på läget. I huvudet som sitter på din parabol, eller LNB som det heter på fackspråk finns en funktion som kan växla mellan dessa fyra olika variabler som ju ger oss fyra olika lägen: Högband och Lågband med vertikal polarisation samt Högband och lågband med horisontell polarisation. 

Växlingen mellan dessa fyra lägen sker med hjälp av en styrspänning som växlar mellan 12,5 och 18 Volt (polarisation) och en 22Hz ton (låg/högband). På så sätt kan mottagaren tala om vilket läge huvudet skall ha för just den kanalen.

Det är ju just detta växlande som gör att man inte bara kan splitta signalen, för huvudet kan bara ha ett läge åt gången.

Om man nu vill bygga ett system med flera mottagare i samma hus innebär ju det att man måste dra en kabel från huvudet till varje mottagare, och är det inspelningsbara boxar med två mottagare måste man ha två kablar. Vill man sedan ha detta i flera rum blir det många kablar.

Men det finns ett enklare sätt att göra det. Det finns en smart låda som man kan koppla mellan LNB (huvudet) och mottagarna som kallas Multiswitch: en låda som har en massa ingångar och en massa utgångar, de finns nästan hur stora som helst. De har oftast även ingång för marksända signaler som gör att man kan blanda satellit och marksänt i samma kabel.

Det är även här skillnaderna i huvuden infinner sig. Många tror felaktigt att quad och quattro är samma sak. Det är det inte! Ett quad-LNB innehåller fyra identiska utgångar som har växlande funktion som beskrivet ovan.

Ett QUATTRO-lnb innehåller däremot fyra olika utgångar: Högband och Lågband med vertikal polarisation samt Högband och lågband med horisontell polarisation. Alltså, alla fyra lägen finns i varsin utgång. Detta innebär att alla kanaler finns färdigt från början.

Dessa fyra ingångar kopplar man sedan till multiswitchen och kan dela ut dessa på i princip hur många mottagare som helst. Detta bereonde på att när boxen skickar sin ton och styrspänning som normalt åker till huvudet så stannar den i multiswitchen.

Med hjälp av dessa signaler skickar sedan multiswitchen rätt signal (lnb-utgång) till respektive mottagare.

Det innebär alltså att om du drar fyra kablar från ditt quattro-lnb samt en kabel från din marksända antenn till din multiswitch (lämpligen placerad inne på vinden) så kan du sedan med en enda kabel därifrån till varje rum få tillgång till både satellit och marksänt i alla rum!

OBS! Om du har en inspelningsbox med dubbla mottagare så måste du ha två kablar till det rummet! Dock finns lösningar på det också, mer om det hittar du här

Med en setup beskriven som ovan har du möjlighet att ta emot alla kanaler på en satellitposition på ett flertal mottagare. Om du vill ha flera positioner (ex. både Canal Digital och Viasat) så behöver du en parabol med två st. sidmatade quattro-lnb och en multiswitch med minst 8 ingångar för satellit.

Exempel:

Vissa delar av bilden är klickbara, då kommer du direkt till produkterna.

Hur man kan koppla med en multiswitch.


Nu har vi kompletta paket upplagda:

Televés Villapaket antenn / parabol 9 ingångar 8 dubbeluttag


Givetvis kan man kombinera en multiswitch med "slipp dubbla kablar" produkten.

Vissa delar av bilden är klickbara, då kommer du direkt till produkterna.

Multiswitch ihop med ''slipp dubbla kablar''-produkten

 
 

Lite fikonspråk då:


Quad-lnb = huvud för enskild kabel direkt till varje mottagare med 4 ut

Twin-lnb = huvud för enskild kabel direkt till varje mottagare med 2 ut

Quattro-lnb = huvud med fyra separata utgångar avsett för multiswitch

Dual-lnb = huvud med två separata utgångar avsett för multiswitch (används inte i Sverige)