Frekvensomläggning Danmark Kanal 88

Klicka här för info om den svenska Kanal 88?


Danmark gör en övergång till DVB-T2 i sitt TV-nät. Detta har gett upphov till mycket funderingar och frågor. Många frågar oss om vad för antenn man skall ha för att kunna ta in kanal 88.


Detta är inte en kanal eller frekvens, det är en programplats på tv:n eller boxen. Precis som 1 visar SVT1 och 61 visar SVT1 HD.

De har lagt ut en "testkanal" på programplats 88 för att man skall kunna testa om det fungerar. Har du inte gjort detta innan måste du vänta till efter kl 16.00 den 2 Juni.

Så vill du kolla om du kommer att kunna ta emot sändningarna när de lägger om så gör du en ny kanalsökning på din TV eller box. Sedan knappar du in 88 (Åttan 2 gånger) i rask takt på din fjärrkontroll. Då bör du få en indikering med 88 uppe i något hörn. Om du får fram en bild som säger: "Det virker" så kommer du (troligtvis) att kunna ta emot de nya sändningarna när de börjar den 2 Juni.

Du kan läsa mer här: DR informerar om ändringar i TV-nätet. Sidan heter: Sortsignal.dk


Om det inte fungerar för dig så kan det bero på din TV eller box, men det kan också bero på att antennen behöver uppgraderas eftersom DVB-T2 kräver bättre signal (ger också bättre bild och fler kanaler i en MUX). Skicka ett mail till oss med modellbeteckning på din TV eller box, samt din adress så kollar vi om den fungerar, om den inte gör det får du ett mail tillbaka med ett förslag på en box du kan köpa för att ta in kanalerna. Om din tv eller box skall fungera får du ett mail med lite motfrågor för att vi skall kunna reda ut om du behöver en ny antenn och en rekommendation på en lämplig sådan.

Maila på: [email protected]

I Danmark är Digital-TV lite annorlunda uppbygt än i Sverige, på MUX 1 (läs mera om muxar) sänder DR (statligt) 9 fria kanaler. Dessa kan man ta emot utan programkort och att betala för dem.

Dessa kan man ta emot med denna: Amiko T765 För fria kanaler HDMI & Scart

Resterande program sänds av Boxer och är betalprogram som kräver programkort.

Då måste man ha en box med programkort, de är svåra att hitta numera. Bäst är att försöka på Tradera eller Blocket

Om man har tappat sina danska kanaler finns några saker man måste göra:

  1. Kontrollera om din tv eller box kan ta emot DVB-T2 (googla modellbeteckningen tillsammans med DVB-T2.) eller leta i bruksanvisning eller specifikationer.
  2. Byt ut ditt mastfilter om du har två antenner, ditt gamla filter är högst troligt filtrerat på 50-53 och Danmark sänder numera på kanal 40 för de som tar emot det i södra Sverige.


Inköpslista:

Mastfilter: ALCAD Sammankopplingsfilter VHF/UHF (Kombi) 2 ingångar

F-kontakter: 3 st F-kontakter!

Digitalbox för fria kanaler: Amiko T765 För fria kanaler HDMI & Scart