VHF/UHF i marknätet

Det pratas mycket om VHF mm. i marknätet, därför tänkte vi förklara lite.

För terrestriella (markbundna) utsändning av tv-signaler i Sverige så finns/fanns det sändningar på ett antal olika ”band” på VHF och UHF. Där grovt räknat frekvenser är:
VHF mellan 47-230 MHz, och UHF 470-862MHz.

När man började sända digitaltv i Sverige så lade man alla sändningar på UHF.bandet, och det är det mest använda idag. Sedan några år tillbaka så sänder man på vissa platser i landet på den sjunde muxen på band III på VHF-bandet. Frekvenser mellan 174-230MHz eller kanal 5-12 om man så vill.

Hur bra/smart detta är kan man väl diskutera, eftersom det fanns plats på UHF, men det är så det är beslutat, och det är så det lär förbli ett tag framöver. Anledningen är i grund och botten våra grannländers digitaltv. Man bygger helt enkelt ett nät där man inte riskerar att frekvenskrockar uppstår. Därför är VHF betydligt vanligare kring kustområdena.

Detta innebär att alla som bytt sin antenn/förstärkare mm sedan övergången måste byta/komplettera (om det man satt upp är ren UHF) för att kunna ta del av de nya kanalerna som kommit på dessa frekvenser.

Skall man köpa antenn idag så får man hålla tungan rätt i mun så man köper rätt grejer, men lite generellt gäller följande:

Skåne, Bohuslän, Småland, Östergötland, Blekinge, Gotland, Öland sänder alla på både UHF och VHF.
Resterande platser använder bara UHF.


Vi har dammsugit marknaden och hittat ett antal produkter som vi är nöjda med.

Som rena UHF-antenner rekommenderar vi idag nästan uteslutande:

Televés DAT-HD 45 Aktiv antenn med LTE skydd för de som har nära till masten.
Televés Dat-HD45 aktiv antenn med LTE-skydd
Televés DAT-HD 75 aktiv antenn med LTE skydd Värstingen bland UHF-antenner för lite längre avstånd.
Televés Dat-HD75 aktiv antenn med LTE-skydd

På de platser där man kör på båda frekvensbanden så finns det en bra kombinationsantenn:
Televés Dat-HD MIX med LTE 17db +15 db aktiv antenn

För att få en antenn att lira riktigt bra så behövs på de allra flesta platser en förstärkare. Undantaget kan vara om man bor riktigt nära en sändarmast och bara har en TV. Det finns oerhört många förstärkare för alla möjliga situationer och kombinationer, men vad gäller nya paket så har vi gjort det väldigt enkelt när vi har skapat ett unikt paket beroende på var man bor geografiskt. Paketen innehåller antenn, förstärkare, kablage och kontakter och du hittar dom här:

Färdiga antennpaket!

Här nedan ser du ett exempel på Televés Antennpaket Norrland Super Turbo


Televés Antennpaket Norrland Turbo