Lathund för nätshoppare!

LATHUND FÖR NÄTKÖPARE

Snabbguide i pdf


Med anledning av det som hänt, jag syftar då på den stora svindel som Kameraexperten troligen gjort sig skyldiga till (jag skriver troligen, eftersom de fortfarande har lite tid på sig att betala tillbaka) så vill vi presentera en ”lathund” för konsumenter.

Vill också med detta påpeka att vi inte på något sätt kan garantera dig att du inte kan bli blåst/svindlad även om du följer våra råd, men risken är i alla fall minimal.


Att beakta vid nätköp:

Priset:

En allt för ofta rådande faktor för köp, och också en faktor som gör många förblindade, de tror att de kan göra ett klipp och glömmer allt annat. En gammal sanning: ”Om något är för bra för att vara sant, så är det förmodligen det.”


Företaget:

Förmodligen den viktigaste biten. Gör lite efterforskningar, det tar inte lång tid. Börja på hemsidan du funderar på att handla hos. Följande skall du leta efter:


Ett komplett företagsnamn, bolagsform och organisationsnummer!

Alla företag som är registrerade i Sverige heter något, och de har en av följande bolagsformer:

Aktiebolag (AB):

I de flesta fall det säkraste för dig att göra affärer med, krävs fortfarande ett aktiekapital på 100 000 för att starta ett AB. Har ett organisationsnummer som liknar ett personnummer men börjar alltid (tror jag) på 55 eller 56 och där "månaden" inte finns: exempel: 556680-XXXX. Ett aktiebolag skall när det presenteras med namn alltid innehålla förkortningen AB eller ordet Aktiebolag(et).

Kommanditbolag (KB): En delägare är obegränsat ansvarig, resterande med sin insats. Organisationsnummer börjar på en 9. Har alltid KB eller Kommanditbolag i namnet. Relativt ovanligt.

Handelsbolag (HB): En mycket enkel bolagsform för mer än en person, jämställs nästan med enskild firma, fast för två eller flera ägare. Alla är personligt och solidariskt ansvariga för bolagets skulder. Organisationsnummer börjar på en 9. Har alltid HB eller Handelsbolag i namnet. Vanligt bland småföretagare som jobbar ihop.

Enskild firma: Den enklaste och den vanligaste bolagsformen bland småföretagare. Privatpersonen bakom och företaget är en gemensam ekonomi. Organisationsnumret är företagarens personnummer.

Du skall alltså helst hitta ett fullständigt namn med ett organisationsnummer. Med det kan du gå till www.allabolag.se där du hittar info om företaget. Om de inte har någon historik eller visar kraftigt röda siffror så bör du vara försiktig. Här hittar du även information om befattningshavare i bolaget. Och att ta de namnen till en sökmotor kan ge dig en del.


Adress och telefon

Om företaget du funderar på att handla hos inte har något fast telefonnummer eller en fast adress så bör du dra öronen åt dig. Har de telefonnummer så kan du enkelt göra ett uppslag hos någon katalogtjänst. Om numret inte listas så bör du vara försiktig.


Omdömen

Idag finns det massor med platser där företag kan få kritik i både positiv och negativ form. Bland annat på de stora prisjämförelsesiterna. Detta berättar för dig hur kunder tidigare har uppfattat detta företag. I just det aktuella fallet var inte detta till någon nytta då de hade bra omdömen.


Betalformer

Detta är den absolut viktigaste biten. Idag kan man hos de flesta webshopar betala på ett antal olika sätt. en del är mer säkra än andra. Och vi kommer att lista dem i "säkerhets / funktionsordning".

Faktura

Om du kan få en faktura så har du en 100% säkerhet. En faktura innebär ju att du får varan först och betalar sedan. Säkrare kan det inte bli. Oftast får du betala en liten avgift för detta. DET ÄR VÄRT VARENDA KRONA! Ofta använder man en extern kreditgivare, exempelvis Klarna med tjänsten Faktura.

Avbetalning / Kreditköp

Väljer du detta så föregås det ju oftast av lite avtalsskickande fram och tillbaka, men du betalar ju inget förrän du fått varorna.

Payson med garanti

En ganska ovanlig form för webshopar, men du kan alltid fråga om du får använda den, med Payson kan du skicka pengar till en mailadress, vilken som helst. Och om du väljer med garanti så håller Payson pengarna tills du godkänt varan. Alltså helt säkert.

Kreditkort / betalkort

En mycket vanlig betalningsform vid nätköp. Om du blir blåst så kan du ibland reklamera detta till kortföretaget / banken och få pengarna tillbaka. Störst chans har du om du betalat med kreditkort där du får räkning i slutet på månaden, en del av dessa kort har till och med en inbyggd "lurendrejeri-försäkring". 

Postförskott

Många tror och tycker att detta verkar säkert, för man får ju ett paket i handen när man betalar. Dock skall man ju veta att det kan vara vad som helst i lådan, du får inte öppna paketet innan du betalar.

Direktbetalning / Förskottsbetalning

Du går antingen vidare från webshopen till en funktion där du direkt för över pengar från ditt konto till företaget, eller så får du ett mail med betaluppgifter från företaget.

Använd bara detta till ett företag som du verkligen litar på! Om de inte har några andra betalformer än detta, vänd dig någon annanstans! Risken att du blir lurad är UPPENBAR!


Summering

Inga / dåliga kontaktuppgifter, bara förskottsbetalning, extremt låga priser! HANDLA INTE DÄR!


Observera att man bör fundera / kolla alla dessa olika variabler och ställa de mot varandra innan man fattar beslut. I det nu aktuella fallet så var det bara tre saker som skvallrade om att det inte stod rätt till: Bolagets historik, priserna och betalningsformen.


Omdömen och kontaktuppgifter såg bra ut.