HDMI

HDMI.. Äntligen! en digital SCART!

HDMI är en anslutningstyp som nog många väntat på. Det är första gången man kombinerat en digital överföring av både bild och ljud i samma kabel. Detta innebär oerhörda förenklingar för dem som själv vill koppla in sina saker. Skaffar man dessutom en hemmabio-förstärkare med HDMI ut kan man enkelt ansluta alla sina källor till den och bara ha en kabel upp till sin skärm. Bekvämt och snyggt. Kräver givetvis att alla källor man har är utrustade med HDMI ut, vilket ännu inte är helt självklart. Men det kommer.

Vad är egentligen HDMI då?

Återigen är det en grupp tillverkare som gått samman för att skapa en standard. Denna gången är det: 
Hitachi, Ltd., Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. (Panasonic), Philips Consumer Electronics International B.V.,
Silicon Image, Inc., Sony Corporation, Thomson, Inc., Toshiba Corporation.

Med en sådan uppsättning av fabrikanter är det lätt att förstå att det här snabbt blivit något stort. När standarden dessutom är smart och smidig så är det ännu lättare att förstå varför andra snabbt hakar på. Idag är det ett stort antal tillverkare som anslutit sig.

HDMI är en helt digital överföring som kan överföra högupplöst bild(HDTV) tillsammans med upp till 8-kanalers digitalt ljud. Allt med en bandbredd på 5 Gb/s, vilket gör att det är framtidssäkert (nåja, ett tag i varje fall). Den klarar dessutom betydligt längre kabellängder än DVI. Upp till ca 30 m skall fungera med HDMI.

HDMI har dessutom möjligheter till olika styrsignaler, vilket gör att om bara tillverkarna utnyttjar systemet så kan du med ett komplett system trycka på play på fjärren för DVD. Detta kommer att starta uppspelning på DVD:n, starta TV:n på rätt kanal och starta Hemmabiosystemet på rätt källa. Vidare talar systemet om för TV:n, och ljudsystemet vilka bild och ljud-format som används och ställer in dem på rätt format.

Alltså en ren dröm för alla som är trötta på att starta 5 olika apparater och växla källa på tv och ljud mm. Bara för att titta på en DVD.

Vad innehåller kabeln då?

Det finns idag ingen anledning att gå in på vad som färdas i vilken ledare, etersom HDMI enbart används som en egen överföring, eller som en övergång till DVI. Man ser inte några andra adapters eller liknande.

HDMI är alltså fullt bakåt-kompatibelt med DVI, men då enbart för överföring av bild.

HDMI är dessutom ett säkert överföringssystem. När vi nu börjar komma den digitala världen helt inpå livet så är det många som är fundersamma, nämligen mjukvaruleverantörerna. Och då menar jag inte mjukvara som dataprogram, utan som allt som du kan spela i en apparat. Det kan vara musik, film, spel, alltså alla former av underhållning kan man säga. Idag kan du ta emot en högupplöst film via satellit. Samma eller till och med bättre kvalitet än vad du får på en köp-DVD. Detta är naturligtvis ett problem för i huvudsak filmbranschen, eftersom det teoretiskt innebär att man kan mångfaldiga på digital väg. Detta kan naturligtvis inte accepteras av de som gör film eller musik.

Därför finns HDCP.

HDCP står för High-Bandwidth Digital Content Protection.

Det är ett överföringsprotokoll kan man säga för digitala signaler. Det gör att man kan skapa ett skydd för högupplöst bild/ljud som följer med bilden/ljudet hela vägen från källan till bildvisaren (Tv:n/skärmen/projektorn). För att kunna titta på materialet i full kvalitet, eller i vissa fall för att kunna se det överhuvudtaget så krävs det att bildvisaren är utrustad med systemet. Detta är en av hörnstenarna i den standard som tagits fram som kallas för HD-Ready. En produkt som benämns HD-Ready är alltid utrustad med HDCP.

Hur ser den ut då?

Nedan ett bildexempel på HDMI, båda sidor.

HDMI bildexempel, HDMI-uttag, HDMI-kabel