Vi reder ut begreppen om Sat-Cr

Sat-CR , eller "single cable" eller "one cable" som det också kallas kan vara lite svårt att greppa, tänkte därför förklara hur det hänger ihop.


Eftersom satellit-teknik är lite speciellt och krångligt (läs om det här: Satellit ) så har man med denna teknik försökt att göra det lite enklare.


Sat-CR fungerar på följande sätt:


Inverto Sat-CR LNB med två universalutgångar


Ett speciellt Sat-CR-LNB eller Sat-CR huvud som det också kallas har förmågan att ta emot 4 separata fullvärdiga satellitsignaler.


Sedan skickas de ut på fyra separata frekvenser i kabeln. Med denna teknik kan man splitta med vanliga splitters (kräver DC-pass) eller "loopa", alltså gå vidare genom en box med loop-utgång eller ett speciellt vägguttag till flera mottagare.


Sedan talar man om för varje mottagare (i en inspelningsbox på två ställen) vilken frekvens respektive mottagare skall använda.


Med hjälp av detta kan man alltså förse upp till fyra mottagare (en inspelningsbox innehåller två) med satellitsignaler med endast en enda kabel.


Numera finns även en speciell typ av Sat-CR multiswitch som "simulerar" denna teknik från ett Quattro-huvud. Den är kaskadbar vilket gör att man kan bygga ett antal nät med vardera fyra utgångar genom att använda bara ett enda Quattro-huvud. Ett ganska smart sätt om man vill försörja flerfamiljshus med satellit-tv. Eller kanske en stor villa med fler än 4 platser att titta på.