HDMI 2.0, HDR, 4:4:4, 6G, 4K, UHD

HDR, HDCP 2.2, HDMI 2.0, HDMI 2.0a HDMI 2.1, 4:4:4, 4:2:0, 4K, UHD, 4K60, 4K@60, 6G

Vår AV-värld växer med en samling helt nya begrepp och allt blir bara krångligare och krångligare. Vad innebär alla de här nya begreppen och hur påverkar de mig som användare?

4K, 4K2K, UHD, 4KUHD UHD LOGO.”Riktig” 4K är egentligen något som professionell filmindustri håller på med och är 4096x2160 pixlar. Där släpper vi riktig 4K.

Det vi kommer i kontakt med i vårt dagliga liv som konsumenter är det som har kommit att kallas 4K UHD eller bara UHD.
Det är en upplösning på exakt 4 gånger vanlig FullHD (1920x1080) och är alltså: 3840x2160 pixlar.

Detta är den nya standarden för högupplöst material i vanliga TV-apparater. För att kunna dra nytta av detta med kommersiellt material krävs det att TV:n (alla delar i signalkedjan egentligen) är utrustade med HDCP 2.2. (Vi har ett helt eget info-dokument om HDCP 2.2 här): Allt du behöver veta om HDCP 2.2.

Vill man veta mer om 4K så berättar Neil Walton på CYP/// lite om det här:




@24, @25, @30, @60 eller 24, 25, 30 eller 60 Hz

Framerate eller bildfrekvens. Ju fler rutor per sekund ger en stillsammare bild med mindre känsla av ryckighet och ”lagg”. Ju högre siffra desto mer bandbredd krävs för att skicka över signalen. Vad alla pratar om nu är 4K@60, det vill säga 4K, UHD med 60Hz bildfrekvens. För film räcker det oftast med 25 eller 30 (fram till ganska nyligen var all "Hollywood-film" 24fps). För spel mm så vill man gärna nå så högt det går.


HDMI 2.0 och HDMI 2.0a

HDMI 2.0 är specifikationen som följt efter HDMI 1.4. Den stora skillnaden är stödet för 4K UHD. (OK, HDMI 1.4 klarade 4K, men bara i 25 eller 30 Hz)
För att kunna skicka så mycket information så har bandbredden i interfacet tagit klivet upp till 18 Gbit/s.

HDMI 1.4 hade 10,2 Gbit/s som max. (10,75 angavs ibland också). Det som är intressant runt bandbredd är att HDBaseT som är det vanligaste sättet att skicka HDMI-signaler längre än vad den vanliga kabeln tål är begränsat just till 10,2 Gbit/s. Varför detta är intressant kommer Ni att förstå när vi kommer till avsnittet om Chroma Subsampling.

HDR?

HDR står för High Dynamic Range och är MYCKET enkelt förklarat ett bredare spektra av färgtoner, svärta och ljus. Det som utmärker HDR från bara en bättre TV med större kontrast är att HDR är ett system som följer materialet till bildvisaren. Det vill säga att den som skapar en film och lägger mycket arbete på att skapa de rätta färgerna, högtonerna, skuggorna mm kan förenklat tala om för TV:n eller projektorn exakt hur de skall visas. Återigen, mycket förenklat.

HDR ger en väldigt mycket mer naturtrogen bild än en utan HDR. Alltså, troligen ett måste för filmälskaren. HDR är en del i specifikationen för HDMI 2.0a. För att krångla till det finns det två olika system för HDR. Ett system lanserat av ”UHD Alliance” och ett system lanserat av Dolby. En TV som klarar Dolby’s HDR klarar automatiskt den andra sorten. Men INTE tvärtom. Men om TV:n du är intresserad av är märkt med UHD ”PREMIUM” så klarar den åtminstone den ena versionen. Vill du veta mer om HDR kan du titta på den här filmen:




4:2:0, 4:2:2, 4:4:4

Det här är en av de svåraste delarna att begripa sig på. Siffrorna baserar sig på ett begrepp som heter ”Chroma Subsampling” och beskriver egentligen hur pixlar bredvid varandra ”lånar” färginformation från varandra. Siffrorna anger hur många pixlar som har sin egen färg och hur många som lånar av intilliggande pixlar. Förklaras på ett brilliant och enkelt sätt här:



Det som är lite intressant med just detta är att standarden som är satt för Blu-Ray UHD 4K är 4:2:0. Allt material som finns på de senaste UHD BluRay-filmerna är alltså 4:2:0. Trots detta specar de flesta tillverkare sina spelare till 4:4:4. Man tar alltså materialet och konverterar/interpolerar upp det från 4:2:0 till 4:4:4 helt i onödan eftersom originalinformationen om pixlarnas färg redan är förstörd. Men högre siffror ser snyggt ut i specifikationerna…. Varför är detta intressant då? Jo, om man tar en HDMI-signal med 4K UHD 60Hz och 4:2:0 så är den max 10,2 Gbit/s. Det innebär (om ni har bra minne sedan de olika HDMI-versionerna) att det går att skicka den signalen i HDBaseT. MEN, är den 4:4:4 går det inte för då kräver den 18Gbit/s.
Alltså, det som finns på ALLA Blu-Ray 4KUHD-discar går att skicka via HDBaseT, men eftersom det uppkonverteras så går det inte. Tillverkarna har alltså helt i onödan skapat ett problem som egentligen inte finns.


6G, vad är det?

Det är inte en ny generation mobiltelefoni. Det är en ihopsamlande förkortning för flera andra begrepp: Eftersom HDMI-signalen delas upp i tre färger och den totala bandbredden i HDMI 2.0 är 18Gbit/s så är bandbredden för en färg: 6Gbit/s. Där har Ni begreppet 6G för HDMI.

Jag skulle inte säga att det finns en ”standard” för vad som ingår i begreppet 6G, men den övergripande uppfattningen jag fick på ISE-mässan var att när man pratar om 6G och HDMI så menar de flesta en signal som innehåller ALLT, det vill säga: 4KUHD@60Hz, 4:4:4 och HDR. Alltså maximalt vad man kan få ut idag.

Hur påverkar allt detta mig som konsument då?

På många håll så skrivs det att det är INGA skillnader på kablar, kontakter mm. Det är både sant och falskt. Förvisso är det inga synliga/tekniska skillnader på en HDMI-kabel sedan allra första början tills nu. MEN!!! Ju mer information (bandbredd) som skall fram i kabeln desto kortare väg klarar kabeln av att transportera det. För ett par år sedan när man hade upplösningar på 1080p och nästan bara komprimerat streamat material (här menar jag både: Marksänd TV, satellit-TV, kabel-TV, IP-TV och andra streamade lösningar typ Netflix, HBO, play-kanaler mm.) så var inte bandbredden ett större problem, men när man matar en 4KUHD BluRay-spelare med en 4KUHD film eller ännu värre spelar upp något nedladdat, okomprimerat 4K UHD-material med 4:4:4 och HDR (sådant går inte att streama okomprimerat) så finns det INGA HDMI-kablar över 5m som klarar detta utan att ge överföringsfel.

Alla kablar som säljs numera och som är certifierade att klara allt detta kommer att vara märkta med den nya märkningen: HDMI PREMIUM.
HDMI PREMIUM label.Här berättar CYP///'s Nick Bovill mer om dessa kablar.



Det finns tillverkare som hävdar att deras kablar klarar 10m. Och det kanske de gör när de är nya, men över tid kommer kabeln att degraderas på grund av den höga trafiken/belastningen den utsätts för.

Med andra ord: Har du längre avstånd är 5m mellan källa och bildvisare så finns det i dagsläget INGET sätt att skicka detta. Och då menar jag okomprimerat. Det finns massor med sätt om man tillåter sig att komprimera materialet, men det ägnar vi inte tid åt här.

CYP/// är så övertygade om att det inte kommer någon annan lösning inom överskådlig tid att de kommer lansera aktiva fiber-kablar för HDMI som klarar full signal upp till 100m. Dessa kommer initialt att finnas i 20, 30 och 100m.
Det här innebär alltså på nytt att branschen står inför en ny och ganska tuff utmaning.

Ny information Februari 2018

Vid ISE-mässan 2018 klargjordes att 4K UHD HDR är ett begrepp att räkna med.

Fortfarande finns det inget sätt att nå mer än 5m (stabilt och över tid) med en signal som innehåller allt.

Denna begränsning måste övervinnas på ett kostnadseffektivt sätt.

CYP/// har gjort det med en teknik som kallas AVLC (Adaptive Visually Lossless Compression), en teknik som gör det möjligt att reducera bandbredden från de 18Gbit/s som signalen innehåller till 10,2Gbit/s som HDBaseT klarar av.

Tekniken är "intelligent" vilket innebär att den analyserar signalen den får in och använder diverse olika tekniker för att reducera bandbredden precis så mycket så att den kan passera i en HDBaseT-signal. Om den inte behöver komprimera/reducera så gör den det inte. Dessutom klarar den att släppa igenom Dolby Vision, Dolby's motsvarighet till HDR.

CYP/// PUV-1710PL-KIT-AVLC är en extender som klarar av att skicka allt detta via en nätverkskabel. Det finns även ett par andra varianter som ger möjlighet att skicka mer saker, exempelvis datatrafik (ethernet) eller OAR (Optical Audio Return).

CYP/// 4K@60Hz 4:4:4 HDR Extenders.

 Det finns även möjlighet om man bara behöver bild och ljud i kabeln att använda en Fibbr Optisk hybridkabel för att få med allt detta.