Datatrafik i antennkabel

Här hittar du kluriga produkter som kan skicka en nätverksignal över vanlig koaxialkabel.


Exempelvis när du har en befintlig koax dragen men ingen nätverkskabel.


Med den rasande takt det byggs fiber över hela Sverige så vill man naturligtvis ha snabbt nätverk i hela sitt hus. Att dra nätverkskablar genom hela huset är däremot kanske inte så lockande. Kan man göra det själv så är det väl ekonomiskt försvarbart, men det blir lätt ett par hundra meter kabel, och av bra kvalitet så kostar den i runda slängar 15-20 kronor per meter. Det blir lite pengar av det. Skall du anlita en nätverksbyggare så blir det fort väldigt dyrt.


Dessutom har vi den estetiska aspekten, utanpåliggande kablar är aldrig snyggt.


Nåja tänker en del lyckligt lottade som har ett tv-nät. Jag drar ur de kablarna ur väggen och drar in nätverk istället, ända tills de vill skaffa tv via parabol. Då sitter man med skägget i brevlådan, för det går inte att köra i en nätverkskabel.


Bättre då att utnyttja det som redan finns, nämligen ditt existerande nät av antennkablar som ligger i väggarna.


Och i de allra flesta fall är det faktiskt just så enkelt som det verkar, plugga in en koax / data / nätverksadapter där du har internet in i huset, sedan sätter du upp en likadan där du vill plocka ut signalen.


Det finns flera olika varianter av dessa produkter, de enklaste; Hirschmann MOKA 16 klarar 175 Mb/s och 16 anslutningspunkter, nästa nivå; Hirschmann MOKA 32 klarar 400 Mb/s och upp till 32 enheter. Som top of the line har vi Televés Coaxdata som klarar 1 Gb/s i överlämningspunkten och upp till 700 Mb/s mellan enheterna, den har dessutom PLC, alltså överföring via elnätet. Då är hastigheten upp till 500 Mb/s. Detta system kan byggas ut till 253 enheter under en master, sedan kan man ha upp till 4 master-enheter i samma nät vilket ger en total på max 1012 anslutna punkter i ett nät.


Så gör det rätta, använd befintliga antennkablar och slipp dra kabel.