Switchar, växlar och splittar , ?!?
Vi får fler och fler frågor om detta ämne. Vad behöver jag är vanligaste frågan.
Vi skall börja med att reda ut begreppen en aning. Skillnaden på de olika sakerna och vad man använder de till.
Vad är en Switch / växel?
En switch är helt enkelt en apparat som kan hantera flera ingångar för att leverera de till en och samma utgång. I vissa fall har de även två utgångar.
Vem behöver en switch?
Alla som har för få uttag på sin tv/proj mm. Vanligaste scenariot är att man har köpt en ny tv och den har kanske två HDMI-kontakter. Sedan börjar man byta ut sin andra apparatur och sitter helt plötsligt där med kanske 4 apparater med HDMI. Då börjar det bli trångt i tv:n. Då behöver man en switch. Detta behöver ju inte handla om HDMI, det kan lika gärna handla om Komponent, Scart, eller varför inte DVI.
Men jag använder komponent, inte HDMI, kan inte jag bara köpa en RCA-gren då?
Avrådes bestämt, att koppla ihop flera apparater mot en ingång med bara en grenad kabel kan ställa till väldigt mycket problem. Det första du upptäcker är att om båda apparaterna är igång samtidigt, så får du väldiga störningar. Det andra är att samtidigt som du skickar signalen dit den skall, så skickar du den rakt in bakvägen i den andra apparaten. Har du otur och den elektroniken på den utgången är känslig, kan apparaten faktiskt gå sönder. Och detta är ett typiskt ”icke garanti fel!”.
Till vad finns det switchar då?
Vi säljer switchar i stort sett i alla prislägen till: HDMI, DVI, Komponent, Scart.
Vad är en split / splitter?
En split är en ”intelligent” förgrenare. Alltså en liten låda med en ingång och två eller flera utgångar. En ”äkta” split innehåller alltid en signalförstärkare som gör att man minst bibehåller signalen i samma skick på utgångarna, som den var på ingången.
Vem behöver en split?
De som har mer än en bildvisare (tv, proj, bildskärm mm).
Många har idag både en väggtv och en projektor. Och vill naturligtvis dra nytta av de bästa signalerna till båda apparaterna. En DVD spelare som bara skall spela upp har helt naturligt bara en kontakt ut. Vill man se den på flera apparater behöver man en split. Det är för övrigt väldigt sällsynt med apparater som har fler än en utgång av de nya typerna. Det kommer ju fler och fler förstärkare som har inbyggda bra switchar, men bara en utgång.
Men jag använder komponent, inte HDMI, kan inte jag bara köpa en RCA-gren då?
Det kan du, om du vill ha sämre bild. Problemet är att de numera ganska känsliga signalerna vi pratar om, de är anpassade till att skickas ut till en källa. Om du hänger på en gren och kopplar de till två källor kommer du att få en bildförsämring. Hur stor bildförsämringen blir varierar från apparat till apparat. Men helt klart är att det blir en försämring.
Till och med när det gäller scartanslutna apparater kan man i de flesta fall märka en dramatisk bildförsämring om man bara grenar signalen rakt av. Och det har ingen betydelse om båda apparaterna är på eller inte. Jag har själv provat detta, min Sagembox är kopplad till dels en tv via scart, och dessutom till en Marmitek Digtal AV-Link, som sänder signalen till övriga apparater i huset.
Utan en split, med bara en scartgren så har jag hyfsad bild på huvud-tv:n, men på de som är överförda trådlöst ligger det som en ljusgrå slöja över hela bilden. Men med en Scartsplit inkopplad så har jag perfekt bild på alla ställen.
Till vad finns det splittar då?
Vi säljer splittar i flera prislägen till: HDMI, DVI, Komponent, Scart.
Varför skiljer det så mycket i pris då? Vad är det för skillnad?
Då kommer en motfråga direkt: vad är det för skillnad på en Pioneer-plasma och en som heter Andersson, Petersson eller Lundström? :-)
De flesta av Er som läser detta vet nog redan att det är skillnad, och vad skillnaden är:KVALITET!
När man bygger en switch, så kan man egentligen välja två sätt att bygga den:
Manuell eller IC-krets.
En helt manuell switch har ett antal tryckknappar på fronten, som förbinder ingångarna med utgången. Tänk nu att det är HDMI vi skall switcha. 19 olika kablar skall brytas och slutas simultant. Du behöver alltså en brytare som klarar att bryta 19 stift, samtidigt som den skall kunna sluta 19 andra stift. Allt detta på en gång. Och helst då utan att glappa eller missa något. Sannolikheten att de brytarna som sitter i en switch för 500 spänn skall klara detta utan förluster är lika med noll. Och om det inte glappar första veckan, så börjar det senare.
Visst hade man kunnat bygga en högkvalitativ brytare som klarar detta, men då hade den varit svindyr, och dessutom måste du lyfta baken från soffan för att trycka manuellt. Svårsåld tror jag!
Nästa alternativ: IC-krets. Ett ypperligt sätt att bygga en switch, enda nackdelen är egentligen att begränsningen i bandbredd sitter i IC-kretsen. Om den är underdimensionerad kommer den inte att klara det. Dessutom sker en ganska stor värmeutveckling när man ränner 1.65 Gbps över en IC.
Vad skall man välja då?
Inte helt lätt att svara på. Utgå ifrån vad du har för apparatur och kablar. Har du köpt din 32” väggtv för 6000 spänn på REA och den heter något som ingen känner igen? Samma med DVD:n? Inget ont om dessa kunder, de vill ha tekniken, men har i dagsläget inte möjligheten att lägga de pengar som krävs för att få riktigt bra eller bäst. I många hushåll måste man kompromissa för att få ihop ekonomin. Då kan du absolut satsa på en av de manuella switcharna. Bättre det än inget.
Har du en väggtv som är HD-Ready för 25000, en riktigt bra DVD, HD-box för satellit.
Kanske en och annan Supra eller Monster för att koppla ihop det?
Tänk dig då för: Du kanske har en uppsättning prylar för 35-40 000:- , De tänkte du koppla ihop med en pryl som kostar 1,25% av värdet. Hur många procent av prylarnas värde har du lagt på kablar? Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Koppla en 500:- switch i den kedjan och du har prickat in den länken bra. Lika bra att sälja hela rasket på blocket och köpa nya lågprisprylar. Du kommer ändå inte att ha nytta av det du köpt.
Brukar ha en jämförelse som de flesta gillar: Om du hade råd att äga en Ferrari? Skulle du då när det var dags för oljebyte åka ner till närmaste ÖB eller Rusta och köpa deras billigaste motorolja och hälla i bilen??? Knappast!
Är du normalt kräsen? Välj något ur vårt stora utbud från Cypress Technology.
Riktigt bra grejer till riktigt bra priser.!