Att välja digitaltv

Att välja Digitaltv.

Det finns i dagsläget 4 olika sätt att skaffa digital-tv:

Marksänd, alltså med vanlig antenn.

Satellit, alltså med parabol.

IP-tv, alltså via bredband.

Kabel-tv, alltså via ditt uttag i ett kabelnät.

Vi tänkte förklara lite vad som skiljer de olika sätten åt.

Marksänd tv är det vanligaste och också det enklaste sättet att skaffa digitaltv. För de flesta är det dessutom det absolut billigaste sättet också. Har man en fungerande antenn är allt man behöver göra att skaffa en box. Och utbudet på boxar för marksänd digitaltv är jättestort. Allt från små enkla boxar för bara de fria kanalerna till värstingboxar med hårddisk där du kan spela in två olika program samtidigt som du tittar på ett tredje program.

Fördelar: Billigt, Enkelt, Stort urval av boxar, Många olika PVR-boxar, Enkelt att bestämma placering av boxar, boxar som är enkla att trådlöst länka vidare, Både TV3 och TV5 i samma box.

Nackdelar: Begränsat kanalutbud, eventuell väderpåverkan, Har man dåliga mottagningsförhållanden kan det vara svårt att få till mottagningen.

Satellit: Det äldsta sättet att skaffa digitaltv, och också det sätt som ger dig flest kanaler.

Det finns idag två stora aktörer på den Svenska marknaden: Förr var dessa aktörer mer differentierade än vad de är idag då både TV3 och TV5 går att nå på båda plattformarna. Skillnaderna idag är främst den att Viasat har Viasatsport kanalerna och TV 1000, medans Canal Digital har Canal plus kanalerna. 

Utbudet på boxar som man kan välja för dessa två system är ganska begränsat. Båda aktörerna har ”egna” boxar som oftast säljs/skänks ihop med kanalpaketen. Vill man välja något eget finns det ett väldigt litet utbud. Dock så har detta utbud ökat det senaste året med HD boxar både med och utan inspelningsmöjligheter.

Fördelar: Fri installation vid abonnemang, många kanaler, HD kanaler, möjlighet att skaffa tvillingboxar, fungerar i hela Sverige.

Nackdelar: Ganska litet urval av boxar.

IP-tv: Det nyaste sättet att titta på TV. Ett system som baseras på din anslutning för bredband. Antingen en fast lina om du har det, eller via ditt ADSL.

Fördelar: billigt (gratis hos vissa op)

Nackdelar: Svårt att placera boxen där man vill ha den, måste placeras vid första telefonjack eller bredbanduttag, Sänker hastigheten på ditt bredband dramatiskt, ingen som helst möjlighet att se en kanal och spela in en annan, kan inte få tvillingbox, vilket innebär att du kan alltså inte på något sätt idag se på två olika program i olika rum då operatörerna (i alla fall telia) inte erbjuder fler boxar.

Kabel-tv: Eftersom de som bor så att de har kabeltv oftast inte kan välja och ändå har ett stort antal kanaler från början kommer vi inte att beröra det vidare. De som skaffar digital kabel vill antingen ha fler kanaler eller bättre bild.

Sammanfattning:

Är du ensam och inte har någon ambition att spela in något eller att utnyttja PVR-funktioner kan du välja vad som helst.

Vill du däremot kunna se olika program i olika rum, eller kunna spela in ett program och titta på ett annat med bara ett abonnemang skall du välja marksänt eller satellit. Det är också med dessa lösningar du kan ha PVR-box, alltså inspelning på hårddisk. Med Canal Digital finns möjlighet till fler boxar till extra kostnad.