Antennsignaler

Hur är det med antennsignaler egentligen. Är det någon skillnad på antenner och antenner.

Det är väl bara en massa spröt som sitter på en pinne, med en vanlig sladd ner eller?

Det kunde inte vara mer fel än så.

Antenn och tekniken runt detta är mer invecklat än det mesta, det är bara det att de flesta som säljer något som har med antenn att göra, säljer bara det billigaste skräpet de kan hitta, och får du det inte att funka får du i bästa fall lämna tillbaka grejerna och leta någon annanstans. Och det blir ju inte du gladare för. Du vill ju att det skall fungera!

Och får du det inte att funka med antennen du köpt så kanske de ber dig att testa med en antennförstärkare, något som många i olika butiker verkar tro att det är någon sorts universallösning för att allt skall fungera.


Här är det inte lätt att installera antenn!


Exempel på krånglig antenninstallation

Vad är då viktigt runt antenner?

Allt, antennen i sig, kabeln, uttagen och en eventuell förstärkare. Ja till och med kontakterna är viktiga. Ett litet fel eller en bristfällig komponent på vägen kan ge dig problem med mottagningen. Och det är ju inte roligt om du köpt en dyr tv och en dyr box och så blir det bara skräp av bilden ändå. Visst, man säger att det är så bra med det digitala, för har du bild så är den perfekt, det finns inga skuggor, eller brus eller "myrkrig" i det digitala systemet. NÄ! men det finns irriterande små fyrkanter som kommer fram på bilden, eller en bild som fryser i ett par sekunder precis när bollen är på väg in i mål, och när bilden väl är tillbaka har de hunnit till andra sidan planen.


Vad skall man göra då?

I normalfallet brukar det inte vara så problematiskt. Köp en bra antenn, exempelvis Televés DAT-HD 45. Satsa på en ordentlig kabel, inte den du kan köpa i en färdig 25m rulle på byggmarknaden. Den skall vara minst 6mm, den skall ha en ordentlig fläta, och en massiv kärna på helst minst 1mm. Och den skall vara UV-beständig. Tänk på att den kommer att hänga ute i alla väder och i många år. Detta är vår mest sålda kabel: Macab Antennkabel koax 1,0 / 4,6 VIT RG6T Trippelskärm.

På insidan skall du ha ett eller flera uttag, och även där är det stora skillnader på vad man skall ha. Det finns massor med olika sorter, och även olika kvaliteter. Detta kommer vi att återkomma till senare.

Nu går vi direkt på problem nummer ett! Antennförstärkare.

Vad är det för skillnad på allt som finns? Det finns ju antennförstärkare för 139 spänn på olika ställen. Och det finns om man letar duktigt dyra förstärkare för flera hundra kronor.

Först får vi reda ut om det är det du behöver. Om du har digitaltv så finns det i stort sett i alla boxar en funktion för att se din signalstyrka, i bästa fall kan du även se signalkvalitet. Observera att denna varierar stort beroende på mux. Vill du läsa mer om muxar kan du göra det här. Vad du måste göra är alltså att du kollar på minst en kanal ur varje mux, vilken styrka och kvalitet du har. Man brukar säga att du skall ha en signalstyrka och kvalitet på minst 75%, dessa värden kan variera lite beroende på vilken box du har. Om det även finns ett db värde skall det helst vara över 27. 

Visst kan man göra analysen betydligt mer djupgående med avancerade antenninstrument, men boxens mätare räcker i de allra flesta fallen hela vägen fram till den sanning vi söker.

Beroende på hur dessa värden ser ut kan felet vara olika saker. Det första du skall göra om du har problem är dock att kolla kabeln och alla anslutningar. Har de suttit länge är det vanligt att felet ligger där. Har du satt upp nya grejer och har problem skall man också kolla detta. Om problemen kvarstår så spring inte iväg och köp en förstärkare för 139 kronor. Den kommer inte att göra saken bättre. Kontakta oss stället och berätta om problemets art så skall vi försöka hjälpa dig till en bra lösning.

Den generella regeln säger: Sätt alltid förstärkningen så tidigt som möjligt på kedjan.

De vanligaste felen till dålig bild i marknätet är (utan inbördes ranking):


Dålig/undermålig antennkabel. Antingen på vägen ner eller från väggen och fram.

Ej förstärkt signal eller förstärkt på fel ställe/på fel sätt.

Undermålig antenn.

Skarvar. 

Fel kontakterade kontakter.


Vad bör man tänka på med antenner då?

Det finns massor med varianter både inomhus och utomhus. Allt i prislägen från 99 spänn för det billigaste krafset till massor med pengar.

Enkelt förklarat är det väl med detta som med allt annat, du får vad du betalar för. Köper du en antenn för 229 spänn hos någon som egentligen säljer verktyg eller trädgårdsredskap så får du nog inte världens bästa antenn. Därmed inte sagt att alla behöver det värsta. Men om du ser på antennen som en investering i en fungerande bra bild under kanske 20 år så inser du nog snart att skillnaden mellan 230 spänn och en tusenlapp kan straffa sig ganska mycket.

Du är ju inte road av att bilden blir dålig mitt i vintern när det snöar som värst för att du valde något billigt skräp, och du vill nog inte gå upp på taket och byta i snöstorm heller.

Du får naturligtvis köpa vilken antenn du vill, men detta är en liten förklaring till varför det billigaste skräpet inte finns hos oss.

Vilken typ skall man välja då?

Det finns idag när man pratar om digital mottagning ett par typer. En typ är de antennerna som populärt kallas för "krokodil-antenner"


Exempel på ''krokodil-antenn''!


En mycket bra antenn när det är långt till masten och inte så mycket störningar från andra master. Den här typen av antenn har en mycket bra riktverkan. Man bör ha relativt fritt mot masten för att använda den här typen. Den här typen finns i ett antal olika utföranden och storlekar, men den antennen som gäller idag och som vi säljer absolut mest av är Televés DAT-HD 45 Aktiv antenn med LTE skydd och dess systermodell Televés Dat-HD MIX med LTE 17db +15 db aktiv antenn. Den ena avsedd för endast UHF och den andra en kombinationsantenn. Läs mer under respektive antenn.

Storebror i klassen är Televés DAT-HD 75 19db +12 db aktiv antenn

Denna "Turboantenn" är till dig som bor riktigt jobbigt till. Kanske du har prövat det mesta i antennväg innan utan framgång. Du bor förmodligen längre än 3 mil från masten, och dessutom med jobbig topografi eller andra svårigheter. Den här liksom de mindre ovan, går att vindsmontera om tak o bjälklag inte är av den jobbiga arten. 

Det som gör dessa antenner så bra är en mängd saker, men framförallt att man har en inbyggd antennförstärkare i antennen. Man tillsätter bara en nätdel längre ner på kabeln så har man i väldigt många fall ett väl fungerande antennsystem.

När man väljer nätdel (förstärkare) till dessa antenner så finns det två stycken att välja på:

Televés 24V Nätdel 

eller

Televés Nätdel / Antennförstärkare 5457 

Skillnaden är att den senare ger en bättre förstärkning p.g.a. den även skjuter en förstärkt signal nedåt i kabeln, s.k distributionsförstärkare.

Vi har för att enkelt åskådliggöra de regionala skillnaderna, namngett en mängd olika paket med geografiska namn. Du hittar alla de paketen här: 

Färdiga antennpaket!

Alla paketen innehåller en av ovan antenn och förstärkare.

Vidare finns gitter eller grindantenner.


Gitterantenn


Den här typen av antenn är bäst att använda om det inte är för långt till masten, eller om det finns något i vägen på relativt nära håll. Den har en väldigt bred spridningsvinkel för att fånga upp signaler från alla möjliga håll.

Sedan finns det ett antal mindre aktiva antenner för utomhusbruk. Om du måste, välj en sådan. Kanske att du inte får sätta upp något större för hyresvärden eller liknande. Den absolut bästa antennen inom denna genren är utan tvekan Hallo Aktiv Utomhusantenn. En antenn som har löst de mest omöjliga lägen i både städer och på landsbygden. Observera att den inte slår en riktantenn på lite längre längder.


  Hallo patchantenn.



Bor du i Göteborg, Stockholm eller Malmö med omnejd kan vi för en rimlig peng komma ut och lösa problemet.