Tubkikare tips och råd!

Har du tänkt köpa en tubkikare? Vill du ha hjälp att välja? Vet du inte vad du skall titta efter?

Vi skall försöka hjälpa dig.

Det första du skall göra när du bestämt dig för att köpa en tubkikare är att ställa dig själv några frågor: Vad skall den användas till? De flesta som hör ordet tubkikare tänker bara på fågelskådning. Det är ju det i särklass vanligaste användningsområdet, men många skaffar tubkikare för andra ändamål. Många skaffar en tub för att de bor så att de har fin utsikt, andra för att de håller på med skytte. Till båda dessa användningsområden fungerar det bra med en standardmodell. För utsikten kanske gärna med zoom. För skyttar är det bra att tänka på om man skall ha ett rakt eller ett vinklat okular. Detta beroende på om man skjuter liggande, sittande eller stående.

Tillfället som kräver rejäla funderingar är ju självklart vid fågelskådning.

Det finns många saker som är väldigt viktiga att tänka på i det här läget, och vi skall försöka reda ut begreppen något. För det första, bestäm inte först vad det får kosta och leta utifrån det. Försök istället att skaffa dig en hyfsad bild över vad som finns, och försök att välja ut några intressanta modeller i olika prisklasser. Att bestämma en budget och sedan leta utifrån det kan visserligen ge dig en prisvärd tub för de pengarna, men det är inte säkert att det är rätt tub för dig. Valet av tub är nämligen väldigt individuellt. Bestäm dig för om du skall satsa på en riktigt stor tub, eller en lite mindre. Det här är viktigt eftersom en stor tub väger mer, och dessutom kräver ett större och tyngre stativ. Det blir alltså mer att bära på.

Priser: Varför skiljer det så mycket?

När det gäller tubkikare så är det precis som med allting annat, du får vad du betalar för inom vissa givna ramar. Om du väljer det mest ansedda och mest kända märket så får du betala en del extra just för att det är så, men du får också en otroligt hög kvalitet. Frågan om det är värt det kan bara du själv svara på. Då talar vi om tuber i prislägen från ca 15 000 i den mindre storleken, från ca 20-22 000 i större storlek. De mest prisvärda tuberna kan man generellt säga att du hittar det som kan betecknas som mellanprisläge. Där hittar du stora tuber från ca 8 000 kronor, de mindre kan du hitta från ca 3-3 500 kronor. De riktigt billiga tuberna rekommenderas egentligen inte för fågelskådning, då de inte kan förmedla den skärpa, detaljrikedom och färgåtergivning som en ornitolog kräver.

Prova! Hur gör man det då?

Tyvärr kan det vara svårt att få möjlighet att prova tubkikare beroende på olika saker. Dels är antalet butiker där man kan prova starkt begränsat. Många är återförsäljare, men få har exemplar i lager som man kan prova. Många butiker som har ett bra sortiment är så belägna att det du vill använda din tub till finns inte att se där du kan prova. En butik mitt i en stadskärna erbjuder i bästa fall möjligheten att se: Duva, mås, trut, skata eller kråka. Hur kul är det? Bor du nära någon stor observationsplats skall du bege dig dit. Prata med andra skådare. Förklara ditt ärende och säg att du försöker hitta rätt tub. De flesta är snälla och låter dig prova. På en dag kan du kanske ha fått testa alla de modeller du är intresserad av.

Kan man prova tuber hos Er?

Inte i dagsläget, men vi jobbar just nu på att bredda vårt sortiment till fler modeller och märken. Vår ambition är att ha ett sortiment som gör att det känns värt att komma och prova, och när vi nått dit kommer vi att erbjuda möjligheten att boka en tid för att komma och prova. Vi har ingen traditionell butik, men vårt kontor är så beläget att det lämpar sig mycket för att prova tuber. Direkt utanför fönstret finns stora fält och en liten å. Vanliga observationer förutom de vanliga småfåglarna är: Kärrhök, fasan, kanadagås, korp, sparvhök mm.

Olika okular? Vad skall man välja?

De flesta nybörjare tänker sig gärna ett okular med zoom, det låter oerhört lockande att ha både liten och stor förstoring på samma gång. Och det är väldigt praktiskt. Men! Det är och kommer alltid att vara en kompromiss med den optiska kvaliteten. Det går inte att konstruera mekaniskt variabla saker som är lika exakta som fasta. Och om någon skulle göra ett riktigt seriöst försök så skulle det inte gå att lösa för pengar. De allra flesta som vill ha en riktigt bra kombination väljer ett 30xW okular. Det ger 30x förstoring med ett relativt brett synfält. Det håller också för det mesta en mycket hög optisk kvalitet. Det helt optimala är väl att ha ett fast 30xW och ett zoom-okular.

Mer information

Vi har samlat lite länkar om tips & råd hur man väljer kikare och tubkikare.

* Morgan Olsson´s köpråd om kikare. Här finns mycket matnyttigt.

Kommer fler länkar så småningom.

Ta mig direkt till tubkikarna!