Hur du låser din telefon till 3G för repeaterägare

Har du mobilförstärkning /repeater baserad på 3G.

Om du frekvent vistas i lokaler med mobilförstärkning baserat på 3G (vanligast) och operatörerna försöker tvinga 4G (telefonen kopplar upp på 4G om det finns, oavsett hur svag signalen är) måste du låsa din telefon på 3G för optimal funktion i dessa lokaler.

Vill du bygga en förenkling för detta scrolla längst ner.

For iOS/iPhone-användare, gör så här:

Öppna Inställningar, Mobildata, Alternativ för mobildata. Här kan det se lite olika ut, ibland finns en knapp för 4G, stäng av den. Ibland får man välja mellan 4G med VoLTE, 4G utan VoLTE eller 3G. Välj då 3G (orange markering).

Hur du låser din telefon till 3G, bild 1
Hur du låser din telefon till 3G, bild 2
Hur du låser din telefon till 3G, bild 3
Hur du låser din telefon till 3G, bild 4
För Android, gå till Inställningar, Anslutning, Mobilnätverk, Nätläge

Hur du låser din telefon till 3G, bild 5
Hur du låser din telefon till 3G, bild 6
Hur du låser din telefon till 3G, bild 7
Hur du låser din telefon till 3G, bild 8


Välj ”Endast 3G”. På en del telefoner är det bokstavskombinationer; UMTS/WCDMA eller bara WCDMA, det är det man skall välja (med Endast framför)


Förenkling

Android


Vill man förenkla dessa inställningar så finns det en App för Android som tar dig direkt till den inställningen med en knapptryckning. Förslagsvis lägger man ikonen till den appen på hemskärmen så kan man mycket enkelt nå den med ett tryck. Scanna den här QR-koden för att ladda ner appen eller klicka på länken till höger.

Hur du låser din telefon till 3G, bild 9
Google Play-butik, Mobile Network settingsiOS / iPhone


För iOS / iPhone finns det en genväg (det kräver att du har Appen “genvägar” installerad). Genvägar är ett sätt att skapa egna ”ikoner” som utför en eller flera saker bara genom att trycka på dem.
Om du skannar den här QR-koden kommer du till en genväg som du kan ladda ner, du kan också klicka på länken till höger.Hur du låser din telefon till 3G, bild 10
Genväg 4G Av/på för iOS / iPhone
Om du inte använder genvägar sedan tidigare så kommer telefonen att tala om att du inte har tillåtelse att ladda ner genvägar från ej betrodda platser. Då går du till Inställningar, appar och letar upp appen ”Genvägar” eller ”Shortcuts”, öppna inställningarna för den och klicka på det som är rödmarkerat ”Tillåt genvägar från ej betrodda källor”.
När du gjort det så kan du ladda ner genvägen. När du försöker köra den första gången (återigen, om du inte har använt genvägar tidigare) så måste du först köra en betrodd genväg för att få köra denna. Gå då till galleri och ladda ner vad som helst och kör den en gång. Nu skall du kunna köra vår genväg som tar dig direkt till inställningarna för 4G Av eller På. Nu kan du klicka på redigera genvägen och välja att den skall läggas till på hemskärmen.


Detta kanske verkar krångligt, men om du skall vara på ett ställe med mobilförstärkning ofta är det väl värt besväret, eftersom du kommer behöva ändra denna inställning varje gång du kommer och går, om du vill ha tillgång till 4G utanför lokalerna. Kan du leva med 3G hela tiden kan du låta den vara.