Muxlab AV / HDMI över IP

Muxlab har ett unikt system för att distribuera bild och ljud över ett IP-nätverk. Deras lösning erbjuder följande:  • HDMI, både med och utan RS232 styrsignaler
  • För väldigt svårtillgängliga platser finns till och med möjlighet att skicka trådlöst

  • 3G-SDI signaler
  • Ljudsignaler, både analoga och digitala

  • Videovägg


Alla dessa delar är kompatibla med varandra och kan mixas och matchas i systemet.


Detta innebär en enorm frihet i uppbyggnad av systemet, där man kan koppa ljudenheterna (dessa fungerar både som sändare och mottagare, man väljer vilket) till diverse olika ljudkällor, mediaspelare, mikrofon, radiomottagare, ljud från digitalboxar eller andra kombinerade bild/ljudkällor. Sedan kan man placera en som mottagare var man vill i nätet, koppla in en högtalare och spela upp det ljudet var man vill.


Samma sak med bildsignaler, där du vill ha en bildkälla kopplar du in en sändare, där du vill ha en skärm för att visa en bild sätter du en mottare.


I systemet monterar man också in en "network controller" som pratar med alla prylarna, där man bestämmer vilken signal som skall vart. Denna kan man naturligtvis också styra med olika styr-appar för exempelvis smartphones eller surfplattor.


Alla dessa enheter har PoE vilket innebär att om man använder PoE-switchar när man bygger sitt nätverk så kan man strömförsörja alla delarna med switcharna, man slipper alltså ha separata strömförsörjningar till produkterna ute vid tv-apparaterna eller högtalarna. Det gör det också oerhört mycket enklare om man behöver starta om systemet, då startar man bara om alla switcharna så startas hela systemet om.


Om nätet byggs med Gigabit-standard kan man ha upp till 16 olika bildkällor igång i systemet och antalet mottagare/skärmar är i det närmaste obegränsat. Vill man ha fler bildkällor i systemet så kan man öka detta genom att bygga systemet med switchar av högre kapacitet. Bygger man ett 10Gbit-nät så är man uppe på runt 150 källor.