Elektroniken i blodet, Part II.

Elektroniken i blodet, Part II.

En butik vi samarbetar en del med har en kund som behövde en signalomvandlare till en av sina apparater då hans gamla skärm lagt av och han ville ersätta den med en modern skärm.

Kunden trodde det skulle vara komponent (eftersom det var en Röd, en Grön och en Blå kontakt) Ja, jag har sagt det förut, skulle vilja ta ett allvarligt snack med hen som bestämde att komponentvideo-kablar och kontakter skulle ha dessa färger som så lätt kan förväxlas med RGB.

Vi skickade en omvandlare från komponent till HDMI, men den funkade såklart inte. Då skulle vi försöka hitta en ny lösning. Efter lite mailande och ringande med butiken bad jag att få prata direkt med kunden vilket jag fick. Fick också lite bilder på apparaten han ville konvertera signalen ifrån, samt lite info om den gamla CRT-skärmen som tidigare använts.

På den stod det:

R/R-Y

G/Y

B/B-Y

Och Sync

Och är man insatt vet man att R-Y, Y, B-Y är komponent, men det betyder bara att skärmen kan acceptera det förutom RGB. Apparaten som skulle kopplas är en EMT 632 Multilevel Meter 19" 3U BARCO-EMT 

8 

   På baksidan har den 4 kontakter för bild; R, G, B och sync. Vad skall vi då använda.....? Efter lite funderande och rasslande i omvandlarprogrammet som numera finns inbyggt i mitt huvud så lät det "pling" (bara inne i huvudet) och CYP CM-348ST dök upp.


   

Plockade ihop lite adapterkontakter, kablar och annat för att få det att passa ihop och skickade det till kunden.

Man skall ha klart för sig att en analog RGB-signal kan ha ett antal olika uppdateringsfrekvenser mm, så det fanns ingen garanti för att det skulle funka, men
med vad jag hade läst på om den gamla skärmen så borde det funka.

På söndag kväll kom ett mail från kunden:

DET FUNKAR!

GÔTT att man tänkte rätt denna gången med. //Göran