Digitaltvexperten 3xRCA hona hona guld

80 kr

 

HQSS-AC029

En smart adapter om du behöver skarva två komponentkablar.

3 x 24k guldpläterade kontakter i båda ändar (Y, Cb, Cr / Y, Pb, Pr). För anslutning av high-end DVD-spelare till LCD/plasma-TV.

Komponent är en analog signalform som också kallas YPbPR eller YUV. Den består av tre kablar som bär bilden. Grön som bär luminans, en svartvit ljusssignal enkelt förklarat, Blå som bär Blått minus luminans, och Röd som bär Rött minus luminans.
Luminansen förs över med full bandbredd medan de andra två är begränsade. Detta innebär att man kan föra över högupplösta signaler i den relativt begränsade bandbredden som en analog överföring normalt har. Den teoretiska upplösningen för en komponentsignal är 1080p, dock får så högupplösta signaler endast skickas analogt om man har producerat dem själv med exempelvis en kamera, allt annat material måste föras över HDCP-krypterat med HDMI eller DVI.

Detta innebär att komponentvideo inte används särskilt mycket numera, dock finns det en del applikationer som fortfarande kör med komponent. Vidare kan man ju ha kvar en gammal DVD-spelare eller digitalbox som man vill koppla till sin nya platt-tv och då får man bäst resultat med komponent, förutsatt att det inte finns HDMI då givetvis.

Flera populära produkter

Samsung Komponent / Komposit adapterkabel

Samsung Komponent / Komposit adapterkabel

300 kr
Läs mer