Digiscoping, fotografera genom din tubkikare

Digiscoping är en relativt ny teknik, den fick sitt stora genombrott när digitalkameror kom ner i vettiga priser.
Alltså för ett par år sedan. En del entusiaster hade då redan hållit på ett bra tag.

Digiscoping är helt enkelt att förena fördelarna med digital fotografering med möjligheten att komma riktigt nära sitt motiv med hjälp av en tubkikare.


Man monterar någon form av adapter på tubkikarens okular, för att sedan montera sin digitalkamera på denna adapter. Att detta överhuvudtaget är möjligt beror på den extremt lilla objektivöppningen på en digitalkamera. Tack vare att den är så liten så finns det möjligheter att fotografera genom "hela" tubkikaren, alltså även genom okularet. Tidigare har man fått montera en fotoadapter direkt på tuben, utan att ha okularet monterat. Därefter har man fått koppla denna adapter till en specialadapter anpassad till den systemkamera man har och på så sätt fotografera genom tuben.


Förutom att tubkikaren kostar en hel del pengar så var man tidigare tvungen att äga en bra (dyr) systemkamera-utrustning och lite specialadapters för att kunna nyttja möjligheten. Idag kan man få mycket bra resultat med digitalkameror i prislägen från ca 2-2500:-. Självklart kan man få bättre resultat med en bättre kamera, men ibland är budgeten begränsad. Och de som har detta intresse har ofta tubkikaren sedan tidigare.


Under denna kategori kommer det att finnas adapters för att koppla ihop tubkikaren och kameran, vi kommer så småningom också att ha färdiga paket, både kamera/adapterpaket. Och givetvis kompletta paket med även tub.


Vill du veta mer om Digiscoping? Fördjupad information hittar du här.