HQ Galvanisk avskiljare / överspänningsskydd TV

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

3111245

Första frågan brukar vara, varför behöver man en galvanisk avskiljare?
Vi skall försöka svara på det.

Det har med jordning att göra. Och är egentligen bara något man behöver tänka på om man har kabel-tv / centralantenn och samtidigt en platt-tv med jordad kontakt som sitter i ett jordat uttag.

Om detta är fallet så är tv:n jordad via vägguttaget, men den blir också jordad via antennsladden då kabel-tv nätet är jordat. Dock kan jordningspotentialen mellan dessa två skilja sig och detta kan i enstaka fall leda till att antennkabeln blir strömförande. Om detta händer så kommer antennkabeln att bli överhettad på grund av att den inte är dimensionerad för nätspänning, detta kan i sin tur leda till brand.

Vad en galvanisk avskiljare gör är att den fungerar som en "klyfta" mellan ledare och jord i antennkabeln där signalen man vill få fram "hoppar" över klyftan medan allt annat blockeras.

Detta innebär också att det oftast hjälper mot jordbrum och andra typer av störningar som uppstår ibland. Ett vanligt fenomen kan vara att man har ett brum i sin anläggning på grund av jordfel, och om man kopplar bort antennkabeln så slutar brummet. Har du ett sådant fenomen så är en galvanisk avskiljare rätt.