Macab AV / HDMI över IP

Macab Catline, HDMI över IP är den enklaste lösningen att bygga ett nät för HDMI över IP. Dock rekommenderar vi INTE att den lösningen används tillsammans med befintlig datatrafik i större system. Det kan fungera, men det kräver switchar av Gigabitklass med IGMP-snooping vilket sällan finns i hemmiljö.


Systemet är relativt begränsat, det kan endast distribuera HDMI, men å andra sidan är prislappen lite mindre än för de andra systemen.


Catline bygger på 3 delar; Sändare, Mottagare och en sorts "smart switch".


Detta system jobbar med "moving jpeg"-teknik vilket gör att det har en lite sämre bildkvalitet än de andra, men återigen, det avspeglar sig på prislappen Detta kan också göra att exempelvis en fotboll "hackar sig fram" över bilden.


Systemet kan byggas upp som:


 • P2P, alltså Point to Point där endast en sändare och en mottagare är kopplade till varandra med en nätverkskabel.
  Vid P2P så köper man alltså ett KIT och kopplar ihop dem med en nätverkskabel.
 • P2P via IP, alltså Point to Point där sändare och mottagare är kopplade till varandra via ett befintligt datanät.
  Då kopplar man de via en gigabit-switch som har IGMP-snooping.
 • En till flera, alltså där en mottagare skall kopplas med samma bildsignal till ett flertal mottagare/skärmar som alla skall visa samma bild.
  I detta fall kan man använda vanliga gigbitswitchar men man måste ändra IP och MAC-adress på mottagarna, vill man köra annan trafik i nätet samtidigt måste switcharna ha IGMP-snooping.
 • Flera till flera, där flera olika bildkällor skall kopplas till ett antal olika mottagare/skärmar för att kunna visa olika bild på olika skärmar.
  För att jobba med flera till flera så måste de anslutas via switchar med IGMP-snooping och möjlighet att skapa VLAN (Virtuella LAN). Vill man bygga med switchar efter varandra får man inte ha mer än tre switchar efter varandra.