KONSTRUKTION

Konstruktionen av kabeln hänger ihop en hel del med materialval.

När man tillverkar en vanlig elkabel så behöver man inte tänka på speciellt mycket, annat är det med högfrekventa signaler. Och här är det egentligen partvinnade kablar, exempelvis nätverkskablar och HDMI-kablar, samt koaxiala kablar man pratar om.

Partvinnandet i sig och vad det har för betydelse för kabeln har jag redan skrivit om HÄR, och där berör jag även andra saker som skew mm.

Men det finns andra saker som är viktigt att ta upp när det gäller partvinnade kablar, är de RÄTT konstruerade?

Vi har sett ett antal exempel på HDMI-kablar som är uppenbart felkonstruerade. Det finns en tydlig specifikation på en HDMI-kabels uppbyggnad, trots detta finns det tillverkare som struntar i att ansluta skärmningar i kabeln mm.

Detta presenteras i ett eget dokument som vi fått från en mycket ambitiös kund som bestämde sig för att gå till botten med det. Läs gärna det här: Felkonstruerade HDMI-kablar
Felkonstruerade HDMI-kablar 1

När det kommer till koaxiala kablar för överföring av högfrekventa signaler från antenner så är det viktigt med både materialval i ledare såväl som skärm, dielektrikum samt antal och utförande av skärmarna i kabeln, hela konstruktionen avgör därför prestandan på kabeln.

Vi kommer inom kort att genomföra ett mycket avslöjande test av antennkablar av olika slag. Det kommer påvisa både kostruktionsmissar och att en del kablar rätt och slätt aldrig borde få säljas eftersom prestandan är så dålig att man i stort sett aldrig kan förvänta sig att de skall fungera.

Felkonstruerade HDMI-kablar 1

Nästa sida