Världens godaste, och kanske nyttigaste Knäckebröd?
Vad kul att du också vill baka världens godaste och kanske också världens nyttigaste knäckebröd.
För dig som försöker att hålla igen lite så är det en perfekt ersättning till chips och andra snacks.
Mestadels nyttiga grejer, och för att vara ett knäckebröd, väldigt lite kolhydrater i det pimpade receptet.
Jag bistår med två recept, det ena är mitt antikolhydrat / "vill ha mera fiber och proteiner-pimpade” receptet, det andra är originalet.
Pimpade receptet!
1 dl rågflingor
1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrö
1 dl vetekli *
1 dl mandelmjöl *
0,75 dl majsmjöl *
0,75 dl fint rågmjöl *
1 tesked bakpulver
Ca 1-1,5 tesked salt, smaka på degen och avgör själv.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ordentligt.
Tillsätt 2 dl vatten och 1 dl olja. Blanda väl, då kommer degen att börja lossna från bunken.
Dela den i tre lika stora delar.
Lägg en del mellan två bakplåtspapper, kavla ut den så att den täcker i princip hela pappret.
Flytta över pappret på en plåt och fortsätt med nästa.
När alla tre är klara, skär de försiktigt med en kniv (bäst med en ”pizzarullare”) i bitar på ca 5x5 cm.
Strö lite flingsalt över och ”klappa” in det.
Ställ in alla tre plåtarna i ugnen på 200º i ca 15-18 min. Har du en bra varmluftsugn behöver du inte flytta runt dem, men annars kanske. En del av tiden är det bra att sätta en gaffel i luckan för att släppa ut fukt.
När ca 15 min har gått får du hålla koll på dem, de blir fort bruna och övergräddade och då kan majsmjölet börja smaka popcorn.
När det är färdigt tar du ut det, knäcker isär bitarna och låter de svalna på ett galler UTAN bakduk
.
Ät och njut.
Originalet:
Om du inte vill köpa alla konstiga mjölsorter, eller inte bryr dig om kolhydraterna, byt ut alla med* mot totalt 3,5dl vetemjöl. Rågflingorna byter du mot havregryn.
Göran Söderberg